När landstingets ekonomi var i kris under förra mandatperioden var en del av socialdemokraternas lösning att avlöva Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Bland annat stängdes akutmottagningen kvällar och helger och akutpatienter hänvisades till Linköping.
Detta mötte stort motstånd, dels från befolkningen i Norrköping med omnejd, dels från vårdpersonalen på Vrinnevisjukhuset. Ett antal läkare och sjuksköterskor bildade det politiska partiet Vrinnevilistan, som fick drygt 11 procent av rösterna i landstingsvalet 2006 och nu bildar majoritet tillsammans med den borgerliga alliansen.
Vrinnevilistan har alltså en tung ställning inom landstingspolitiken, och majoritetens stora motvilja mot att bekämpa budgetunderskott genom att "peka med hela handen" och fatta drastiska politiska beslut kommer troligtvis till stor del från Vrinnevilistan. Det var ju just sådan s-politik som gjorde att partiet bildades, och eftersom en stor del av partiföreträdarna är läkare och sjuksköterskor finns också en stark övertygelse om att professionen är bäst på att avgöra vad vården behöver.
Därför blir den hårda kritiken från en av Vrinnevilistans främsta profiler, Helena Andersson-Molina, på en gång svår att förstå - men viktig att ta på allvar.
I en intervju i NT (14 april) säger hon att alliansen är svag och otydlig och sätter partipolitik framför vårdens bästa. Andersson-Molina tror på modellen att de olika vårdverksamheterna ska ta ekonomiskt ansvar själva, men hon tycker att allianspolitikerna varit för otydliga med att det är allvar.
"Det blir lite som viskleken, budskapet förändras på vägen", säger hon.
Det blir alltid konstigt när makthavare kritiserar sin egen politik, som alla första maj-tåg där s-regeringar har demonstrerat mot sig själva. Men Andersson-Molina har en viktig poäng: om vårdverksamheterna ska ta ekonomiskt ansvar så måste informationen vara rak och direkt. Med större frihet följer alltid större ansvar - den borgerliga politiker som inte låtsas om det sambandet tar inte sitt eget ansvar och är ohederlig mot väljarna.