Så flata vi är. Tänk att vi är så underdåniga inför kapitalet att viköper elbolagens förklaring att de omfattande och långvarigaelavbrotten beror uteslutande på de stormbyar som svepte fram i helgenoch slet sönder och knäckte ledningsnäten. Jag undrar om elbolagensdirektörer kan hålla sig för skratt. De sitter säkert där i sinakritstrecksrandiga kostymer och skrockar förnöjt när kommuner ochkommunpolitiker får ta emot kritik för bristande beredskap.
-- Ingen eller inget kan gardera sig mot naturens nycker, gläfser änden ene, än den andra amatörfilosofen -- mestadels såna som bor i stanoch möter elavbrottens konsekvenser i tv-rutan.
Det finns dock en förklaring till varför elavbrotten blivit fler ochframför allt längre under de senaste åren. Förklaringen heteravregleringen av elmarknaden. Konkurrensutsättning och hysteriskkostnadsjakt ledde till att elbolagen nonchalerade det fortlöpandeunderhållet av ledningsnäten. Men inte nog med det: De reservkraftverksom fanns tidigare, och som var till för att klara vinternstoppbelastningar, lades ner. De var inte lönsamma. I synnerhet de trestora elbolagen Vattenfall, Sydkraft och Fortum -- som tillsammanskontrollerar 83 procent av elproduktionen -- satte nätunderhållet påundantag i jakten på ökade vinster. Att statliga Vattenfall går ispetsen och hellre köper brunkolsbaserade kraftverk i det fornaÖsttyskland än att investera i underhåll och se till konsumenternasbästa, gör inte saken bättre. Producentperspektivet är helt överordnatkonsumentperspektivet.
Konsumentverket konstaterade 2004 att "marknadens utveckling gåttföre konsumenternas behov". Andra rapporter och utredningar landar isamma slutsats. Fackförbundet Seko har gång efter annan pekat på depressade villkoren för elbolagens anställda. Elbolagen, det vill sägadet oligopol som dominerar marknaden, gläder sig åt fortsatt stigandevinster. (Affärstidningen talar om elbolagens "övervinster".)
Kraftledningsgator som inte underhålls, en anorektisk bemanningsplanoch så vidare. Det säger sig självt att konsekvenserna av stormar ochsnöfall blir mer dramatiska än de skulle behöva bli när elbolagenprioriterar det kortsiktiga vinstintresset framför underhåll ochservice. I samband med avregleringen av elmarknaden 1996 påstods attnätavgiften, som utgör en tredjedel av elkostnaden, skulle sänkasrejält. Enligt en sammanställning som Villaägarnas Riksförbund gjorthar nätavgiften ökat. Ju större elbolag, desto kraftigare höjning. Turför elbolagen att vi konsumenter är så flata.