Ge upp den stora eko-drömmen

Svenska bönder lever under hårda miljö- och djurskyddsregler medan de svenska konsumenterna väljer utländsk mat.

Lyckliga jag - jag är en svensk gris! Foto: Jeppe Gustavsson

Lyckliga jag - jag är en svensk gris! Foto: Jeppe Gustavsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2012-01-16 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I förra veckan möttes vi återigen av vedervärdiga bilder på misskötta djur (Rapport 11/1). Den här gången gällde det djurtransporter från EU till Turkiet för slakt. Exporten av kor och får från EU-länderna till Turkiet har ökat de senaste åren, förra året fraktades en miljon djur den vägen. I transporterna stod djuren alldeles för tätt packade under alltför lång tid. Dessutom saknade de många gånger tillgång till vatten, mat och frisk luft vilket fick till följd att många djur dog under resorna.

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP), som nyligen utsågs till föredragande för EU:s nya djurskyddsstrategi 2011-2015, fick frågan hur hon reagerar på uppgifterna. Paulsen svarade förstås att "det är alldeles förfärligt", men verkade samtidigt inte särskilt förvånad. Djurtransporterna genom Europa i dag är inte mycket bättre än de var för 50 år sedan, konstaterade hon.

I morgon, tisdag, släpps den nya djurskyddsstrategin. Men problemen lär inte lösas med den. Läget i dag beror inte på bristen på regler, utan på att de som finns inte följs. Alla medlemsländer måste följa minst det EU-regelverk som finns om djurtransporter (varje land kan dock besluta om egna, hårdare regler). Men kontrollerna och uppföljningarna på att så sker är minst sagt undermåliga. Enligt Marit Paulsen existerar de inte alls längs EU:s landsvägar.

Sverige slår sig för bröstet för att ha världens mest miljö- och djurvänliga jordbruk. Samtidigt är allt mer mat som säljs på Ica, Konsum och i andra butiker importerad. Den svenska livsmedelsproduktionen minskar, dels på grund av att fler och fler bönder lägger ned sin verksamhet, dels för allt större fokus läggs på den ekologiska odlingen och köttproduktionen.

Ett eko-jordbruk producerar mindre men dyrare mat. Den svenska storsatsningen har medfört att andelen eko av den totala svenska produktionen har ökat till 5 procent. Fortfarande står det konventionella jordbruket - även det under stränga svenska regler - för 95 procent.

De som trodde att det skulle bli rusning efter svensk miljö- och djurvänlig mat trodde fel. Majoriteten konsumenter väljer billigare, utländska alternativ. Svenskt jordbruk lider alltså ekonomiskt för sina hårdare miljö- och djurskyddsregler samtidigt som Sverige importerar allt mer av mindre schysst producerad mat. Det är ett tragiskt resultat av en god tanke.

Sverige ska fortsatt ha hårda miljö- och djurskyddsregler. Men vi måste ge upp tanken på den ekologiska revolutionen. Den kommer inte att mätta några större mängder munnar, utan i stället bidra till att utländska producenter får utfodra allt fler. Sverige bör i stället arbeta för att fler länder inom EU följer vårt exempel med stränga regler. Så länge danska, tyska och italienska bönder inte gör det, bör medvetna miljö- och djurvänner köpa svenskt.

Läs mer om