Gemensam överlevnadsstrategi

Inte bara Jas: I måndags presenterades en plan för att lyfta regionens civilflyg.

Tvingas till samarbete för sina respektive flygplatsers överlevnad. Kommunalråden Paul Lindvall och Lars Stjernkvist.

Tvingas till samarbete för sina respektive flygplatsers överlevnad. Kommunalråden Paul Lindvall och Lars Stjernkvist.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2011-12-07 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Historien om Linköpings respektive Norrköpings flygplatser har varit seglivad och fylld med prestige, konkurrens och tjurskallighet. Många har menat att det bara varit en tidsfråga innan en eller båda flygplatserna gått i graven. Men kommunerna har hållit sina flygplatser under armarna. I måndags kom beskedet som kan göra det mödan - och pengarna - värt.

Då presenterade nämligen LFV Consulting AB sin utredning om flygplatsernas framtid. Och det är glädjande läsning för alla som fortsatt vill se flygen lyfta från Fjärde storstadsregionen.

Utredarna menar nämligen att Linköpings och Norrköpings flygplatser har mycket goda utvecklingsmöjligheter, utan att behöva göra några större investeringar under det närmaste decenniet. En förutsättning är dock att flygplatserna börjar samarbeta i stället för att konkurrera med varandra - helst genom ett gemensamt flygplatsbolag som helt ansvarar för drift och administration av verksamheten.

Under 2010 hade flygplatserna i Linköping och Norrköping sammanlagt 207 100 passagerare. Utredningen beräknar dock att rådande kapacitet är 300 000. Målet är att locka hem 180 000 av de 480 000 östgötska passagerare som flög från Arlanda 2010. Med smärre ombyggnader av avgångshall och säkerhetskontrollareor ska flygplatserna klara 400 000 passagerare, vilket är en fördubbling av dagens antal.

En extra morgontur till Amsterdam med KLM (Linköping), en eller eventuellt två extra avgångar till Köpenhamn med en enda aktör, helst SAS, (Linköping eller Norrköping) samt fler charterresor med avresa på morgonen (Norrköping) är utredarnas konkreta förslag för att målet med hemvändarna ska uppfyllas. Några nya destinationer är alltså inte nödvändigt.

Detta förutsätter emellertid att flygplatserna marknadsför sig. Det finns flera skäl till att östgötar åker de cirka 50 milen tur och retur till Arlanda, men några av dem handlar helt enkelt om okunnighet, slentrian och underskattning av de regionala flygplatsernas räckvidd.

Utredningens slutsatser innebär alltså att det finns hopp för både Linköpings och Norrköpings flygplatsers överlevnad - vilket har varit centralt för Linköpings marknadsföring som flygstad och Norrköpings som transportcentrum.

Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) kallade det för tjänstefel ifall han och kollegan Paul Lindvall (M) i Linköping inte åtminstone gjorde ett försök till samarbete. Lindvall, som hittills haft en ganska protektionistisk syn i flygplatsfrågan, såg också glad ut. Däremot var han tveksam till ett gemensamt driftbolag - något som utredningen betonade vikten av.

Flygplatsutredningen ska nu ut på snabbremiss till näringslivet, landstinget, Östsam och omkringliggande kommuner. Eftersom investeringarna handlar mer om vilja och omorganisation och inte om pengar, borde remissinstanserna stödja samarbetet mellan de östgötska storkommunerna även gällande flygplatsfrågan.

Läs mer om