Genom förmynderiets rökridåer

Linköping2012-08-07 02:49
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Correns ledarsida kritiserade nyligen (29/7) Folkhälsoinstitutets arbete med att utöka 2005 års rökförbud till att även gälla vissa offentligt angränsande utrymmen såsom uteserveringar, balkonger och badstränder.

Sommarens debatt kring förbudsfrågan i riksmedia har därutöver böljat över en rad frågor som varit föremål för förbudsivrare. Om så kallad gårdsförsäljning, promillegränser för sjöfylleri och i vilken utsträckning ett tobaksmuseum i Stockholm borde vara skyldiga att informera om hälsofaror förenade med tobaksrökning. Det sistnämnda utlöst av de moderata politikerna Henrik Ripa, Susanna Haby och Anne Marie Brodén (DN Debatt 25/6), som i sin tur fick ta emot mycket kontrakritik.

Under de senaste 20 årens liberaliseringar har kritikernas farhågor om ökat våld och högre dödlighet kommit på skam. Frihetsreformerna, inklusive avskaffandet av fem av sex försäljningsmonopol, friare alkoholinförsel och ökat utbud och öppettider på Systembolaget, ses i dag som så självklara att vi frågar oss hur vi tidigare kunde leva utan dem.

Morallagstiftning som sådan behöver inte vara kontroversiell. Tvärtom. All god lagstiftning bygger på sund etik och moral. Just därför borde det emellertid vara uppenbart att detaljstyrande lagstiftning av människors vardagsliv inte är önskvärt. Det är inte det lagen är till för. Polisen har viktigare saker att göra.

Grundläggande information om eventuella skaderisker är befogat och fri opinionsbildning inom ramen för civilsamhället är välkommet. Inte desto mindre återstår uppenbarligen mycket att göra för att uppvärdera människors fria val i ett förbudsland som Sverige. Utgångspunkten borde vara att staten ska lägga sig i så lite som möjligt hur vi medborgare levar våra liv.

Som Mattias Svensson, liberal debattör, och Maria Abrahamsson (M), riksdagsledamot, skriver i sin slutreplik i DN Debatt: "Varje liten ökning av människors självbestämmande framställs som enorma hot mot liv och hälsa. Den attityden gentemot vuxna medmänniskor är nästan lika svåruthärdlig som förmynderiet de förespråkar."

Det är dags att skingra röken i förbudsdebatten.

Läs mer om