Utvecklingen är densamma i hela landet, det visar en rundringning som Ekot har gjort (27/7).
En viktig orsak till det ökade antalet gentester är att forskningen kartlägger allt fler av de gener som bär på sjukdomsanlag. Det går alltså att få allt mer kunskap genom testerna.
Det är ett perspektiv som väcker både förväntningar - och en del farhågor.
Vissa sjukdomar kan förebyggas om ett gentest visar att man bär på anlag. I andra fall kan man följa upp patienten, till exempel genom årliga kontroller. Det gör att man kan sätta in behandling på ett tidigt stadium.
Andra sjukdomar, som man kan testa sig för, saknar i dag botemedel. Det leder in på frågan om sjukvården bör erbjuda sådana tester - och om de bör vara gratis.
Det förekommer också att personer som har visat sig bära på ett genetiska sjukdomsanlag väljer att operera sig i förebyggande syfte. Kvinnor med anlag för bröstcancer kan till exempel operera bort brösten, i stället för att vänta och se. Men det är alltså inte säkert att de skulle ha drabbats av cancer - bara sannolikt.
Tills vidare är det individen som bestämmer om han eller hon vill testas. Och även hur man sedan går vidare om man bär på ett anlag.
Men i takt med att allt fler sjukdomsanlag kan upptäckas kan sjukvården bli tvungen att ta ställning till vilka gentester man utför och i vilka specifika fall. Det kan också behövas riktlinjer för vilka förebyggande operationer man erbjuder. Sjukvård är bland annat en fråga om prioritering av resurser och det vore inte rimligt om den som faktiskt är sjuk hamnar i vårdkö för att andra vill operera sig i förebyggande syfte.
Ett annat problem kräver dock omgående en lösning. Den som har testat sig kan råka ut för att ett försäkringsbolag får laglig rätt att ta del av informationen. Det gäller till exempel den som vill teckna en livförsäkring till ett högre belopp än 1,3 miljoner. För den som bär på ett sjukdomsanlag och kanske har 50 procents chans att utveckla en viss typ av cancer kan det bli en mycket olycklig situation om villkoren för att teckna en livförsäkring försämras.
Marknaden växer också för privata bolag som utför gentester. De omfattas just nu inte av någon lag och kan alltså ha ännu större möjligheter att dela med sig av - eller sälja - informationen. Förutsatt att kunden inte har ett avtal som reglerar detta.
Socialstyrelsen har nyligen krävt att lagstiftningen på det här området ses över. Det behövs.
Men det är också viktigt att den enskilde noga tänker igenom alla konsekvenser innan man låter gentesta sig.