Giganternas kamp för sjukvård åt alla

President Barack Obamas smekmånad är över - stödet på hemmaplan sviktar.Men det är varken finanskrisen eller Irakkriget som tornar upp sig som ett åskmoln. Nej, det är sjukförsäkringen - en av de frågor demokraterna var tydligast med i valrörelsen. Obama utlovade då en sjukförsäkring som omfattar de allra flesta amerikaner.

Arnold Schwarzenegger tycks vara president Obamas främste supporter i kampen för en sjukförsäkringsreform. Foto: Gerald Herbert/Scanpix

Arnold Schwarzenegger tycks vara president Obamas främste supporter i kampen för en sjukförsäkringsreform. Foto: Gerald Herbert/Scanpix

Foto: Gerald Herbert Gerald Herbert

Linköping2009-07-24 08:25
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

46 miljoner amerikaner står i dag utanför försäkringssystemet. Ett lika stort problem är att USA har världens dyraste sjukvård. Även medelklassen riskerar en ekonomisk katastrof om någon i familjen blir allvarligt sjuk.

Många säger sig vilja se en förändring - och flera presidenter har försökt. Senast var det Bill Clinton som gick bet på denna utmaning.

Varför är det då så svårt att genomdriva en reform?

Jo, dels vill ingen betala. En sjukförsäkring för alla kan bli mycket dyr. Det bollas just nu siffror runt ett tusen miljarder dollar per tio år i den amerikanska debatten. Och det i ett läge när finanskrisen redan sargat ekonomin.

Att finansieringen är en svår nöt att knäcka har också att göra med den utbredda skräcken för allt som kan kallas socialism. Så ser de flesta amerikaner på den i Europa brett accepterade principen till var och en efter behov, från var och en efter förmåga. Demokraterna i representanthuset har visserligen talat om att finansiera reformen med höjda skatter för höginkomsttagare.

Men det är inte vad president Obama vill. Det vore en krigsförklaring mot republikanerna och skulle kunna leda till att demokraterna förlorar nästa val. Även många av demokraternas väljare drar nämligen öronen åt sig inför ett sådant perspektiv.

En annan aspekt är att medelklassväljare, som redan har stora kostnader för den egna sjukvården, inte är så pigga på att dessutom betala räkningen för svagare grupper. Inga glada skattebetalare där heller, alltså.

Det nuvarande systemet har vinnare. Försäkringsbolagen tjänar stora pengar på privata sjukförsäkringar och motarbetar ett statligt alternativ. Många fackligt anslutna vill behålla sina förmånliga paketerbjudanden. Dessa hänger ihop med att de företag som ger sina anställda sjukförsäkring får skattereduktioner. Att dra in dessa ser många ekonomer som den vettigaste källan för finansiering. Men då skulle antingen företagen eller deras anställda få betala mer för sjukvård. Därför är både facken och företagen emot att skattereduktionerna försvinner.

Obama har sagt att två tredjedelar av kostnaderna ska täckas genom besparingar i systemet. Men vilka är dessa besparingar? Svaret på frågan är laddat med motsättningar.

Presidenten gör rätt som driver på. USA behöver en sjukförsäkring som inkluderar alla. Men just nu är den ende som ger Obama sitt fulla stöd Kaliforniens republikanske guvernör Arnold Schwarzenegger - den amerikanska politikens superkändis nummer två.

Det skulle man ju kunna dra på munnen åt - om det inte gällde ett värdigt liv för 48 miljoner människor, varav åtta miljoner är barn.

Läs mer om