Glädjande nyheter för Motala

Regeringen satsar 7,8 miljarder kronor extra på infrastruktur de kommande två åren i en så kallad närtidssatsning. Om man lägger det till den dryga miljard om året som avsattes redan i budgeten för 2008 kommer cirka 10 miljarder om året att satsas på infrastruktur under 2009 och 2010.

Dagens tunga trafik genom centrala Motala är snart ett minne blott.

Dagens tunga trafik genom centrala Motala är snart ett minne blott.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-09-11 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen satsar 7,8 miljarder kronor extra på infrastruktur de kommande två åren i en så kallad närtidssatsning. Om man lägger det till den dryga miljard om året som avsattes redan i budgeten för 2008 kommer cirka 10 miljarder om året att satsas på infrastruktur under 2009 och 2010.

Syftet med närtidssatsningen är att dra igång planerade väg- och järnvägsprojekt samt snabba på projekt som redan har påbörjats. Den är ett led i regeringens jobbpolitik och arbetet mot utanförskap. En väl fungerande infrastruktur krävs för att människor ska kunna ta sig till och från jobbet. Det är också en förutsättning för en effektiv godstrafik och därmed för att företag kan startas och växa.

Varje dag görs 13 miljoner resor och gods för fyra miljarder passerar Sveriges gränser. De många och på sina håll stora problemen på järnvägar och vägar gör att mycket tid och pengar går till spillo. Flaskhalsar i storstädernas tåg- och biltrafik, tågbanor som sedan länge passerat maxkapacitet och uselt underhållna spår och vägar.

Infrastrukturen är därför i stort behov av satsningar och av den anledningen är gårdagens besked från regeringen givetvis välkommet.

En av vinnarna är Motala som äntligen, efter 66 års väntan, får den efterlängtade bron över Skepparpinan och en ny dragning av riksväg 50 söderut mot E4: an. Och som i framtiden slipper all den tunga trafik som nu går genom centrum med olyckor, risk för olyckor och dålig miljö som följd. Grattis Motala!

Gårdagens glädjande nyhet levererades av infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) på plats i Motala.

Kommunen får hosta upp 100 miljoner till gång- och cykelbanor över bron, anslutningsvägar, flyttning av va-ledningar samt till förändringar av den gamla genomfarten. Resterande kostnad, 1,6 miljarder, finansieras genom Offentlig Privat Samverkan (OPS) - där staten dels skjuter till och dels lånar ut pengar. Lånedelen uppgår till en miljard; pengar som Motala sedan ska betalas tillbaka med de avgifter som ska tas ut på bron när den är färdig.

Bron över Skepparpinan börjar byggas 2010.

Samtidigt som det finns all anledning att glädjas med Motala finns det också skäl att vara besviken. Främst för att regeringens närtidssatsning inte innehåller några nya besked om Ostlänken - som ur ett jobb- och tillväxtperspektiv är den viktigaste infrastruktursatsningen för Östergötlands och Fjärde storstadsregionens del. Att Ostlänken dessutom är ett miljövänligt och säkert sätt att transportera människor och gods gör det oerhört svårt att förstå varför regeringen inte sätter ned foten.

Ostlänken är ett kostsamt projekt. Men det kommer att betala sig i det långa loppet.

Det verkar dock inte finansminister Anders Borg bry sig om.

Det östgötapolitikerna nu kan göra är att fortsätta med sina påtryckningar och vidga diskussionen till att handla mer om alternativa finansieringslösningar som exempelvis OPS. I nuläget ser det nämligen inte ut som att staten ensam kommer att ta ansvaret för Ostlänken.

Läs mer om