Gnäll inte när Ringholm satsar på jobben

Linköping2004-09-21 06:54
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Man tror inte det är sant. När finansminister Bosse Ringholm i går tågade till riksdagen med regeringens budgetförslag, smektes det politiska landskapet av den Keynesianska stimulans- och efterfrågepolikens ljumma vindar. Känn så friskt och härligt det blåser när regeringen och dess stödpartier girar åtminstone något till vänster.

Regeringen gör rätt. Att avstå från en bred och skattefinansierad jobboffensiv nu är att legitimera fortsatt hög arbetslöshet. Vilket är precis vad den borgerliga oppositionen vill. Om inte kommunerna och landstingen får de 13 miljarder kronor som socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet aviserar, tvingas kommunsektorn till ytterligare uppsägningar och arbetslösheten klättrar upp mot än mer vedervärdiga nivåer. Därmed faller tillväxten, eftersom hushållens efterfrågan på varor och tjänster minskar. Vilket i sin tur innebär att vi går in i nästa lågkonjunktur med en öppen arbetslöshet som ligger över den för Sveriges vidkommande alarmerande höga arbetslöshet som präglade landet under kris- och saneringsåren vid mitten av 1990-talet.

Tillfället att låna till nödvändiga investeringar, dvs fler människor i arbete, är väl valt. Allt tyder på att tillväxthjulen fortsätter att snurra i år och nästa år. Ju fler personer som sätts i arbete, desto större intäkter till staten, som kan fortsätta att amortera av statsskulden. Trots ökad upplåning fortsätter statsskulden att minska, mätt som andel av BNP.

Budgetens stolleprov - så kallad skatteväxling och friår - är regeringens eftergifter till miljöpartiet. Sett till helheten och det försiktiga Keynesianska anslaget förtjänar budgetförslaget beröm.

Östergötland och framtiden

Seminariet Framtid E är regelbundet återkommande. Seminariet arrangeras av den östgötska paraplyorganisation som består av företagare, LO, länsarbetsnämnden, Svenskt Näringsliv, universitetet med flera. Till det bästa med seminarierna hör det fullmatade underlag som folk från länsarbetsnämnden förser deltagarna med. Årets rapport är inget undantag. Rapporten ger en bra och heltäckande bild av tillståndet i länet. Pekar på svagheter och anger framkomstvägar. Inför årets konferens, som genomfördes i Linköpings Konsert & Kongress i går, nämndes arbetsliv i högskoleutbildning, invandrarnas kompetens och entreprenörskap som tre för framtiden viktiga och avgörande frågor.

Egenföretagaren Gunilla Thurfjell, som var inbjuden att reflektera över frågeställningen "Entreprenörskap - var kommer det ifrån?", breddade perspektivet och uppehöll sig bland annat vid de "stela strukturer" som låser många ute från arbetsmarknaden. Hon nämnde bland annat hur dåligt Östergötland tar tillvara invandrarnas kunskaper och kompetens. Thurfjells framförande var ett utmärkt avstamp för det samtal och den debatt som arrangören flaggat för.

Samtalet och debatten uteblev. En inhyrd moderator vid namn Henric Borgström, journalist, ströp debatten genom att ifrågasätta, inte Thurfjells argument och teser, utan hennes yrkesval, entreprenören. Suck.

En pinsamt inskränkt moderator som varken lyssnar eller intresserar sig för de frågor som arrangören vill lyfta är ingen hit. Kalla in Ulf Holmertz till nästa gång.

I pressmeddelandet inför gårdagens konferens skriver Greta Karlsson för kompetensrådets räkning att "Östergötland har släpat efter" och nämner följande områden: Befolkningstillväxt, försörjningskvot, sysselsättning, tjänstesektorns utveckling, nyföretagande. När jag skrev ungefär detsamma i Corren i juli ryckte Lena Micko med flera s-politiker i Linköping ut och förklarade att så förhåller det sig verkligen inte.

Framtidens Östergötland kan inte mässas fram med hjälp av hurtfriska besvärjelser. Först när verkligheten betraktas med öppna ögon kan förändringsarbetet dra i gång. Såvida inte en inhyrd moderator står i vägen.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Läs mer om