Det krig som bröt ut mellan Ryssland och Georgien i fredags visade på måndagen inga tecken på att vara över. Georgien har skrivit under ett fredsavtal som inom kort ska presenteras för Ryssland av Finlands och Frankrikes utrikesministrar. Ryssland ska å sin sida ha utfärdat ett ultimatum till de georgiska styrkorna att lägga ned sina vapen, vilket Georgien inte har för avsikt att göra. Därtill kräver Ryssland ett löfte av Georgien att aldrig mer anfalla Sydossetien - vilket inte heller lär komma beredvilligt.
Det var i utbrytarrepubliken Sydossetien, tidigare en del av Georgien och belägen nära den ryska gränsen, som striderna började i fredags. Under måndagen rapporterades även ryska flyganfall mot Georgien och bomber ska ha fallit inte långt från huvudstaden Tiblisi. Enligt uppgifter från georgisk sida korsade ryska pansarvagnar gränsen och gick in i Georgien under måndagen, men det förnekas bestämt av Ryssland.
Nu tävlar västmakterna om att kräva en vapenvila och ett tillbakadragande från rysk sida. Det är förståeligt.
De gas- och oljeledningar som går genom Georgien och Kaukasus gör regionen till en krutdurk. Ingen, inte ens Ryssland, kan rimligtvis önska sig ett fullskaligt krig vars strategiska konsekvenser skulle vara oöverskådliga.
För civilbefolkningen skulle priset för ett utdraget krig bli högt. Många civila offer tycks redan ha skördats i Sydossetien, även om siffrorna är högst osäkra.
Båda sidor för ett propagandakrig för att överdriva motståndarens skuld. Ryssland har därför ett intresse av att framställa det som att man ingrep för att stoppa ett pågående folkmord i Sydossetien.
Man ska heller inte glömma att USA, Nato och EU har strategiska intressen av att hålla Georgien om ryggen. De georgiska trupperna har fått amerikansk träning, ett led i ett närmande till Nato som är tänkt att leda till ett georgiskt medlemskap i framtiden. Georgien aspirerar även på EU-medlemskap på sikt och är om inte annat en viktig samarbetspartner för EU i regionen, på grund av gas- och oljeledningarna.
Det har spekulerats i att gränsstriderna i Sydossetien som utlöste den nuvarande krigssituationen var framprovocerade av Sydossetien och ryssarna, som sedan länge har fredsbevarande trupper på plats. En fälla som Georgien sprang rakt in i.
Men det har också spekulerats i att den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili drivit fram denna konflikt i förhoppningen att Nato och EU skulle agera kraftfullare för att backa upp Georgien, vilket skulle ha stärkt landets position betydligt.
Ganska säkert kan man säga att Ryssland har gripit detta tillfälle att en gång för alla lära Georgien en läxa. Militärt är Ryssland givetvis överlägset och framstår lätt som den enda boven i dramat. Men konflikten som pågått sedan Georgien blev självständigt på 1990-talet är alltför komplex för att bara ha en skyldig part.
Icke desto mindre är Ryssland just nu det största hotet mot en stabil utveckling i regionen.