Godaste sossemackan

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2013-07-15 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Visby kryllar av lobbyister och marknadsförare under Almedalsveckan. En av de underfundigaste kampanjerna stod brödföretaget Pågen för. Under valspråket, och hashtagen, #slängintebröd delades en så kallad ”vintagemacka” ut. Vintage är ett engelskt uttryck för äldre saker av god kvalitet, och används ofta i klädsammanhang men gäller alltså även bröd. Mackorna som delades ut (med pålägg efter politisk tillhörighet!) var gjorda på bröd bakat för några dagar sedan, men lika goda för det. Jag vet för jag åt två – och kan konstatera att jag i smörgåssammanhang tydligen har mer socialdemokratisk (ägg och kaviar) smak än borgerlig (leverpastej och gurka).

En rolig och god marknadsföring med ett viktigt budskap: vi slänger för mycket mat. Enligt Naturvårdsverket uppgår matavfallet i Sverige till cirka en miljon ton per år (jordbrukssektorn exkluderad). Störst del, 670 000 ton eller 72 kilo per person och år, står hushållen för. Anledningen till svinnet är bland annat dålig inköpsplanering som leder till överköp och att varorna därmed blir gamla innan vi hunnit äta upp dem. Därtill ”feltolkar” vi bästföredatumen och slänger mat som det inte är något fel på.

Förutom att slöseri är ett ofog i sig - det finns fortfarande många människor i världen som inte kan äta sig mätta - är matsvinnet en ekonomisk förlust både för samhällsekonomin och inte minst för den enskilde konsumenten. Den gamla uppfostringsmetoden att banna barn som inte äter upp, borde kanske reformeras om så den passar vuxna som står för matinköpen. ”Tänk på barnen i Afrika, köp inte mer än du kan äta upp!”

Och släng inte två dagar gammalt bröd – gör en vintagemacka!

Maria Björk Hummelgren

Läs mer om