Biblioteken i Östergötland och Tranås ("Göta-biblioteken") samarbetar för att alla invånare ska få en bättre och mer jämlik biblioteksservice. Målet är "ett informationssamhälle för alla". Samtidigt vet vi att cirka 1,3 miljoner invånare står utanför det digitala samhället och 18 procent av 15-åringarna inte har tillräcklig läsförmåga för att klara av gymnasiestudier. Det här är en utmaning för hela samhället, inte minst för biblioteken, som har ett uppdrag att tillgängliggöra information och stimulera intresset för läsning och litteratur.
Just nu håller biblioteken på att slå ihop sina datasystem och försöker få så enkla och samstämmiga rutiner som möjligt. Det gemensamma systemet med gemensamt lånekort ger tillgång till närmare 2 miljoner böcker och ett stort antal digitala låtar och dagstidningar från hela världen, talböcker, ljudböcker samt video/dvd.
En princip som vi arbetat efter är att det ska vara gratis att låna men det kostar att inte lämna tillbaka. En del av biblioteken har aldrig infört övertidsavgifter och några föreslår sina nämnder att ta bort dem. För alla gäller att om man inte lämnar tillbaka böckerna/medierna efter två påminnelser blir lånekortet spärrat och man kan inte låna förrän man betalat. Kommer man tillbaka med medierna när man fått faktura så annulleras fakturan.
Inte curling. Enkla rutiner. Ett informationssamhälle för alla.
Kerstin Olsson
länsbibliotekarie
Corren svarar:
Vi har aldrig ifrågasatt att det ska vara gratis att låna böcker på biblioteket, tvärtom tycker vi att det är viktigt för bildningens och läslustens skull.
Men för att servicen ska fungera krävs att böckerna lämnas tillbaka i tid. Därför är det fel att avskaffa förseningsavgifterna. Det är att dalta med låntagare som brister i hänsyn och respekt, på de skötsamma låntagarnas bekostnad. Längre väntetider lär inte öka läsandet, snarare tvärtom.
Correns ledarredaktion