Propåer om att vi för klimatets skull bör stoppa i oss mindre kött, är inget nytt. Initiativ som ”Köttfri måndag” och krav på köttskatt, är vardagsmat. Förra veckans rekommendation från Livsmedelsverket var därmed i sak inget revolutionerande. Överraskningsmomentet stod i stället själva avsändaren för.
Livsmedelsverket är en statlig myndighet som sorterar under Landsbygdsdepartementet. Det främsta uppdraget är att leda och samordna kontroll av livsmedel. Då och då utfärdas även kostråd, såsom det att vi bör äta mindre kött och ost. Det som skiljer det här rådet från andra är motiveringen. Visst nämner Livsmedelsverket hälsoskäl till att äta mindre kött (vilket alla LCHF-frälsta säkerligen inte uppskattar), men miljöargumenten överväger. Nötkött, lamm och ost är de i fallande skala största bovarna vad gäller koldioxidutsläpp. Så vill man vara ”miljösmart” väljer man i stället vegetabilier några gånger i veckan, föreslår verket.
Det är problematiskt att en myndighet som har livsmedelskontroll på sitt bord, serverar moralkakor av den här sorten. En del minns kanske när Livsmedelsverket för några år sedan gick ut med informationen (som fortfarande gäller) att ammande mödrar kan dricka 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan utan att det medför några medicinska risker för barnet. Vilket ramaskri det blev! Då ifrågasattes verkets moraliska syften med informationen, men myndigheten gjorde förstås helt rätt i att inte ha några sådana alls. Syftet var att förse folk med fakta. Tänk om myndigheten hade gjort med vinet såsom den nu agerar med köttet och osten, det vill säga gett rådet till mammor att dricka lite vin medan de ammar. Då skulle ramaskriet varit motiverat!
Sedan är frågan om inte Livsmedelsverkets kött- och ostbojkott står stick i stäv med det uppdrag som regeringen satt överst i sitt regleringsbrev till myndigheten: nå visionen ”Sverige – det nya matlandet”. Den svenska matproduktionen är central i den visionen. Man kan undra vad svenska kött- och mjölkbönder tycker om Livsmedelsverkets rekommendation.
Som grädde på köttmoset kan tajmingen för myndighetens utspel knappast vara uslare. Om knappt en månad är det jul, och redan nu börjar julbordstraditionen ta fart runt om i Sverige med allt vad det innebär från jord till bord. Vad vore julbordet utan animaliska produkter? Krögaren som ersätter julskinkan med broccolibuketter, eller skippar julosten till vörtlimpan, lär knappast få det fett i jul.
Livsmedelsverket bör låta bli att lägga sig i vad folk äter. Fakta ska presenteras, men kostråden bör lämnas åt människors eget huvud, tycke och smak. Dessutom, det enda med bestämdhet säkra kostrådet man kan ge är att det kommer att förändras. Nya rön kommer så gott som dagligen. Klart som korvspad både i dag och i morgon är att statliga påbud lätt får en unken bismak.