I maj var jag i Boston. Under en vecka pratades det mycket östgötska där. Ett Linköpingsföretag hade världskonferens med kunder, partners och leverantörer.Ett IT-företag, startat på 80-talet, med tillverkning av mjukvara, utvecklat av ingenjörer och entreprenörer samlade nu 2000 personer från hela världens digitala ekosystem.
Företaget säljer lösningar till användare som vill ha effektivare produktion och bättre utnyttjande av sina tillgångar. Tack vare digitaliseringen blir varje enskild beståndsdel mer värdefull, samtidigt som mängder av data kan användas för bättre och klokare beslutsfattande med styrning mot lönsamhet.
Samverkan med lokala och globala partners ökar produktens potential väsentligt. Affärssamarbeten öppnas upp på ett helt annat sätt än förr, där kunderna/användarna är med och utvecklar programvaran.
Med allt fler internet-användare, billigare hårdvara och ökad kapacitet för datatrafik kommer mycket av den förändring som världen behöver drivas av företagsamhet, även på nya marknader. Detta kommer påverka hur vi arbetar, lever och tänker. Idag säljer företag ofta produkter men alltmer kommer konsumenter fråga efter funktion och användning mer än själva ägandet. Vi kan bli mer effektiva i den totala resursförbrukningen. Samverka mer för innovation och nytänkande. Dela mera.
Vi pratar inte längre om ”den nya ekonomin” utan om ”vi-ekonomin” – bortom företagets egna anställda och kunder med potential att på riktigt bilda globala nätverk av affärer, med enorm förändringskraft. Det finns stora möjligheter med detta digitala ekosystem och miljontals uppkopplade som gemensamt kan göra världen bättre, med beslut på rätta grunder och med rätt inriktning.
Jag tänker exempelvis på hur alla dessa sammankopplade företag, med ny teknologi och ständig innovation kan skapa mycket smartare städer med förändrade transportsystem och klokare energi- och resursutnyttjande. På hur hälsovården kan förbättras, där individens behov kan sättas i centrum genom ett mer holistiskt sätt att se på hela vårdkedjan. Och hur politiken kan få mer av deltagandedemokrati.
Allt detta inspirerar kunder, medarbetare och samhället i stort. För vår personliga del kommer mycket mer än vår kommunikation (typ Facebook) vara online, med produkter och tjänster som blir mer personanpassade, tillgängliga och användarnyttiga. En ny generation användare som är uppväxta med appar kommer att tänka helt annorlunda och det kommer förändra industrier och marknader på ett sätt vi aldrig sett förut. För nu är de många, från hela världen och alltmer uppkopplade med en enorm tillgång till kunskap och nätverkande, över gränser. De skapar ”vi-ekonomin” med ”internet-för-mig”.
Det är spännande med ett östgöta-företag som är med och lägger en del av grunden för denna förändring. IFS, som bolaget heter, tillhandahåller affärssystem för mer än en miljon användare. Bolaget har anställda i hela världen och utvecklar stor del av sin produkt på Sri Lanka. Från starten på Mjärdevi är det nu en global organisation som hjälper företag att driva förändring för större affärsnytta. Man gör det genom att använda den data och den kunskap som finns i företagen, i processerna och med de resurser som används. Men också för att kunna planera och modulera.
På så sätt ökar detta marknaden för företagets egna tjänster, samtidigt som det är en del i den kraft som tillsammans med miljontals andra skapar ”vi-ekonomin”.
Gunilla Carlsson är tidigare biståndsminister (M).