Håll koll på strandskyddet

Gotlands landshövdning, Marianne Samuelsson, har blivit hårt kritiserad för att hon velat göra undantag i strandskyddet för en inflytelserik företagare. Med all rätt - lagen ska gälla lika för alla.

Bebyggelse nära stranden kan bli allt vanligare.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix 2008

Bebyggelse nära stranden kan bli allt vanligare.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix 2008

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Linköping2009-08-03 09:10
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kommunminister Mats Odell (KD) har nu kallat henne till sig för att få en redogörelse över vad som hänt. Det återstår att se om regeringen efter det samtalet har förtroende för det tidigare MP-språkröret. Från Gotland hörs krav på hennes avgång.

Tyvärr finns en risk för ett ökat antal skandaler av gotländsk modell i framtiden. Strandnära lägen är attraktiva och trycket kan vara hårt.

Men det blir snarare ett kommunalråd som hamnar i blåsväder nästa gång. Från och med 1 juli är det inte längre länsstyrelserna som tar ställning till frågor som rör strandskyddet - utan kommunerna.

Länsstyrelserna ska bara pröva kommunernas beslut om de överklagas.

Förändringen av strandskyddet klubbades igenom tidigare i år. Den innebär förutom att ansvaret flyttas över till kommunerna, en viss liberalisering av skyddet av landsbygdens stränder. Det rör sig om en mängd lagändringar - i bland annat miljöbalken, plan- och bygglagen och fastighetsbildningslagen. Fullt ut gäller dessa från 1 februari 2010.

Naturskyddsföreningen varnar för en byggexplosion i känsliga naturområden. Förhoppningsvis går lagen att tillämpa så att deras farhågor inte besannas.

Å ena sidan står behovet av attraktiva bostäder utanför storstäderna och en levande landsbygd. Villor, hyresfastigheter eller kommersiella anläggningar nära vatten kan bli ett lyft för en kommun.

Å andra sidan står dels allmänhetens intresse av att kunna komma ner till vattnet, dels djur- och växtlivet som hotas av en långtgående exploatering.

Fallet Marianne Samuelsson är mot den bakgrunden en varningssignal.

Kommunens politiker och handläggare har en ännu närmare kontakt med de personer som byggloven gäller. En landshövding kan förstås vara angelägen om att smöra för företagare och entreprenörer. Men länsstyrelsen har ingen ekonomisk vinst av att det går bra för regionen och att företagare trivs där. Det blir en fjäder i hatten, inte mer.

För kommunalpolitiker är det skarpt läge. De om någon vet hur mycket företagandet betyder för en ort. Det behöver inte handla om privata villor, som på Gotland. Det skulle kunna gälla bygglov för hyresfastigheter eller bostadsrätter som inkräktar på strandmiljön - men som också kan locka nya, kapitalstarka skattebetalare att bosätta sig i kommunen.

Att kommunerna får större makt över strandskyddet har positiva sidor.

Det finns givetvis strandnära lägen som det är rimligt att exploatera.

De flesta kommunalpolitiker kommer säkert att agera ansvarsfullt.

Men det nya ansvaret öppnar också för frestelsen att politikerna ser mer till vad som är bra för kommunens ekonomi än för dess ekologi.

Allmänheten, lokala medier och den politiska oppositionen har därför fått ett nytt område att hålla ögonen på.

Läs mer om