Hela samhället är hotat

Linköping2005-02-16 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Socialstyrelsen presenterade i går den nationella planen för hur Sverige skall hantera det hotande utbrottet av den världsomfattande influensaepidemin. Kjell Asplund, generaldirektör för Socialstyrelsen, konstaterar att en sådan pandemi kommer att slå hårt mot Sverige.

Men samtidigt säger han att det hela "blåsts upp väldigt mycket". Det kanske är sagt för att hindra panik, men det är däremot inte logiskt.

Det faktum att Socialstyrelsen tar fram en nationell handlings-plan som förberedelse inför utbrottet av en global fågelinfluensa talar tillräckligt mycket för sig själv. Detta är inte något hot som underskattas.

Varningarna från WHO, Världshälsoorganisationen, de senaste månaderna har varit glasklart skrämmande: det är inte frågan om en pandemi kommer att bryta ut, utan bara när. Det är i och för sig inte säkert att det virus som nu grasserar i Thailand och Vietnam blir lika dödligt aggressivt när det muterat och börjat smitta från människa till människa -- om det inte redan gjort det -- som det är i dag. Nu är dödligheten i sjukdomen närmare nittio procent. Men att vi har att göra med ett sällsynt aggressivt virus, liksom att viruset med tiden blivit allt starkare, står där-emot klart.

Att vi står inför ett hot mot hela samhället framgår också av innehållet i den nationella handlings-planen.

Hittills har regeln alltid varit att sjuka och svaga grupper skall prioriteras. Socialstyrelsen föreskriver i stället att personer med samhällsviktiga funktioner skall få tillgång till vaccin och antivirala mediciner först.

Man föreslår att en halv miljon kurer av antivirala mediciner beredskapslagras.

Tydligare än så kan det inte sägas hur allvarligt hotet är: det handlar om att säkerställa samhällets överlevnad. Då måste prioriteringar göras.

Förslaget att upphandling av vaccin sker nationellt, i stället som i dag på landstingsbasis, är också det enda rimliga. Det som det finns anledning att diskutera vidare gäller idén om huruvida Sverige skall starta tillverkning av vaccin.

Kostnaden för att vaccinera hela befolkningen beräknas till minst en miljard kronor. Men det kommer att ta upp till ett halvår efter ett utbrott innan produktion kan startas, och sedan ytterligare några månader innan vaccinet kan distribueras. Under tiden kommer miljoner, i Sverige kanske tiotusentals, att hinna dö.

Socialstyrelsen har inget svar på frågan hur Sverige skulle kunna tillverka vaccinet. Klart är att konkurrensen på världsmarknaden kommer att bli bokstavligen dödande.

Det är därför på just internationell nivå som lösningarna måste tas fram. EU-länderna bör till exempel samordna sig och börja förbereda tillverkning av vaccin samt redan nu massbeställa av de antivirala kurer som finns på marknaden.

Läs mer om