Ibland fÀrgas debatter av instÀllningen att "allting var bÀttre förr och vi springer med full fart rakt in i katastrofen om vi inte hittar tillbaka till det naturliga tillstÄndet". Diskussionen om tillsatser i maten Àr ett exempel.
DÀrför var det en frisk flÀkt att Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, i helgen skrev en debattartikel som nyanserade frÄgan om tillsatser (DN Debatt 14/12).
Danielsson-Tham pÄpekar att mÄnga tillsatser Àr onödiga och kan och bör plockas bort, men att andra tillsatser Àr helt nödvÀndiga om inte mÀnniskor ska dö av matförgiftning.
PÄ samma sÀtt som man bör vara kritisk mot onödiga tillsatser bör man vara kritisk mot röster som vill ta oss tillbaka till det "naturliga". För hur naturliga vill vi egentligen vara? Vill vi att kvinnor ska föda barn utan bedövning, att mÀnniskor ska dö av lunginflammation eller att alla sjÀlva ska samla sin mat i skogen? Det "naturliga tillstÄndet" Àr nog charmigast i utopiska fantasier.