Den 4 juni 1989, för exakt tjugo år sedan, förvandlades den himmelska friden till en blodig massaker där regeringsledd militär i stridsvagnar massakrerade hundratals - tusentals? - obeväpnade studenter. Ungdomarna hade belägrat torget under en flera veckor lång demonstration mot den kommunistiska regimens brist på demokrati. Till sist fick den förödmjukade regeringen nog.
I dag uppmärksammas minnesdagen världen över - men de kinesiska myndigheterna gör allt för att vi ska glömma. Censuren på nätet har eskalerat till en blockad av sökmotorer, mejltjänster, YouTube, Twitter, Flickr etcetera, enligt Reportrar utan gränser. Organisationen uppger också hur försök gjorts att skrämma deras kollegor till tystnad om "incidenten" för två decennier sedan.
Återigen visar Kina hur långt ifrån ett öppet, demokratiskt samhälle landet är. Många hade förhoppningar om steg i rätt riktning när Peking utsågs till värd för de olympiska spelen förra sommaren. Kina pös av stolthet och omkostnaderna för de putsade fasaderna och frosseriet i självgod uppvisning nådde inga gränser. Det gjorde däremot de mänskliga rättigheterna som inte förbättrades vare sig före eller efter det att OS-facklan brunnit ut. Snarare tvärtom.
OS blev en såväl idrottslig som politisk seger för Kina. Utan att regimen behövde vika sig för några utomstående krav på demokratiska reformer skickades förlorarna hem igen efter avklarade spel. Och Kina stoltserar fortfarande som vinnare på flera sätt. Även om den globala ekonomiska krisen inte lämnat Kina oberört, har landet klarat sig betydligt bättre än exempelvis USA. Mycket beroende på att Kinas tillväxt gått på högvarv de senaste åren samtidigt som landets stängda finanssystem inte påverkas lika mycket av utländska influenser.
Kinas allt mer betydande roll som världens tredje största ekonomi är en anledning till att andra länder inte sätter press på den kinesiska regimen gällande demokrati och mänskliga rättigheter. Senast i går blev det till exempel klart att en kinesisk verkstadskoncern köper bilmärket Hummer av det sjunkande amerikanska flaggskeppet General Motors. Ju mer beroende USA och resten av världen blir av Kina, desto svagare och mer sällsynta riskerar de politiska kraven att bli.
Kinas ekonomiska reformer, tillväxt och utbyte med andra länder är i princip en god sak. Men det ursäktar inte att vi glömmer - eller att de kinesiska myndigheterna mörkar - brott som de som begicks på Himmelska fridens torg.