Hemlighetsprincipen i Åtvidaberg

Linköping2013-07-08 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I Storbritannien talar man om "Her Majesty's loyal opposition", med det menar man att även oppositionen är lojal genom att uppfylla den viktiga funktionen som maktgranskare. I lördags publicerade Corren en artikel om hur Åtvidaberg nu till slut beslutat att lämna den lokala hemlighetsprincipen för kommunstyrelsens utskott bakom sig.

För att ett samhälle ska kunna motverka korruption och slöseri krävs att den offentliga makten granskas. En fungerande opposition är en viktig del av denna granskning. Revisorer som bedriver också granskning från insidan. Media och allmänheten själv granskar offentliga makthavare utifrån. I Åtvidaberg styr en så kallad stor koalition bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna. Övriga granskande funktioner blir då mycket viktigare.

För att vi ska kunna granska makten måste vi ha tillgång till de offentliga dokumenten, därför har vi offentlighetsprincipen. Offentlighetsprincipen säger att en handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Sekretess råder i specifika undantagsfall.

När Annie Lööfs medarbetare på Näringsdepartementet höll inne med utbegärda offentliga handlingar i 24 timmar innan de lämnades ut ledde det till att hon fick skarp kritik av konstitutionsutskottet i våras. I Åtvidaberg har offentliga handlingar systematiskt undanhållits i sex år. Att undanhålla information är en av de sju härskarteknikerna.

En mängd irrelevanta argument har framförts av kommunens styrande politiker för den hemmasnickrade lagstridiga hemlighetsprincipen "Vi behövde koncentrera oss på ekonomisk sanering" och "alla i kommunstyrelsen skulle få informationen samtidigt" samt att "interna överväganden inte ska avslöjas innan kommunstyrelsen tagit slutlig ställning".

Läs mer om