Det händer att rättegångar ställs in, oftast för att den åtalade inte dyker upp. Numera ställs rättegångar in för att åklagaren inte dyker upp.
Krisen inom åklagarväsendet är ett faktum. I början av maj aviserade riksåklagaren Anders Perklev om anställningsstopp och nu begär han ännu en gång extra pengar av regeringen.
Justitieombudsmannen har också fått upp ögonen för krisen inom Åklagarmyndigheten: Åklagarna går på knä. Högarna av utredningarna bara växer. Rättegångar ställs in. Yrket tappar i attraktionskraft. Värst är det i Storstockholm, där JO inleder en inspektion inom kort.
Läget är allvarligt. Ett fungerande rättssystem är en av demokratins grundpelare och när åklagarna inte klarar av att sköta sitt arbete inom rimlig tid fungerar det inte som det ska.
RÅ har beslutat om besparingar motsvarande ett 40-tal åklagare i år. Om han inte får den höjning av ramanslaget på 59 miljoner kronor om året mellan 2009 och 2011 väntar nedskärningar motsvarande totalt 175 åklagare under samma period.
Justitieminister Beatrice Ask (m) har trots den akuta krisen inte velat lova någonting innan förhandlingarna om budgeten är klara. Och i normala fall är den tågordningen att föredra. Men när det gäller krisen inom åklagarväsendet finns tunga skäl för regeringen göra ett undantag.