Hjälp till självhjälp är bästa bistånd

Bistånd gör nytta. Rätt använda biståndspengar motverka korruption och skapar välstånd i fattiga länder. Det kanske låter självklart, men är ändå något som behöver sägas i en tid när svensk bistånd blir allt mer ifrågasatt.

Bistånd behövs. Att ge människor andra möjligheter än att arbeta på opiumodlingarna är ett bra motmedel mot talibanerna.  Foto: Abdul Khaleg / Scanpix / 2008

Bistånd behövs. Att ge människor andra möjligheter än att arbeta på opiumodlingarna är ett bra motmedel mot talibanerna. Foto: Abdul Khaleg / Scanpix / 2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-08-09 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Biståndsorganisationen Hand in hand har utvecklat ett välfungerande koncept med mikrolån till kvinnor som hjälper sin egen familj ur fattigdomen genom att starta eget företag. Med ganska små penninginsatser har 465 000 mejerier, bagerier, tegelbruk och andra småföretag startats i Indien, företag som växer och höjder levnadsstandarden för många. Först besegras hungern. Därefter satsar Hand in Hand på skolor, mobila läkarteam, förbättrad sophantering, trädplantering och dammbyggen.

ABB:s förre vd Percy Barnevik berättade i Sommar i P1 om sitt engagemang i Hand in Hand och om hur han fascineras av möjligheten att skapa 600 jobb i Afghanistan för samma kostnad som en enda soldat. Genom att hjälpa människor ur fattigdom hoppas han att arbetskraftsbasen för opiumodlingen ska krympa och talibanernas maktställning försvagas.

I augusti förra året gick biståndsminister Gunilla Carlsson ut på debattforumet Newsmill och slog larm om att motsvarande 50 miljoner kronor multilateralt bistånd (bland annat svenska pengar) förskingrats från det zambiska hälsoministeriet. Enligt biståndsministern är händelsen varken en engångsföreteelse eller ett undantag. Hon beskriver bristerna i Sidas styrning som systematiska och strukturella.

Visst är det bra att Carlsson sätter strålkastarljus på Sidas verksamhet. Kontrollen över hur svenska biståndspengar används måste bli bättre och att ge biståndspengar direkt till regeringar i korrupta stater, så kallat statligt budgetstöd, är problematiskt. Det ligger något i biståndsministerns påstående om att det har saknats en bärande tanke om hur svensk biståndspolitik ska utformas. Men samtidigt är hennes kritik av Sida väldigt svepande och tydligt färgad av hennes kluvna inställning till bistånd som metod och av hennes övertro på marknadsekonomiska reformer för att lösa fattigdomsproblemet. Hon har också deklarerat öppet att hon vill slopa enprocentmålet.

Om Gunilla Carlsson sitter kvar som biståndsminister efter valet vore det välkommet om hon nyanserade sin Sidakritik. Annars ger hon de debattörer som vill avskaffa biståndspolitiken helt och hållet vatten på sin kvarn. Rodney Åsberg, forskare i utvecklingsfrågor, skriver i ett inlägg på Newsmill att Sverige borde dela ut biståndspengarna direkt till världens fattiga för att förhindra att pengarna fastnar i Sidas byråkrati. Sådana inlägg vittnar om en total oförståelse för vad biståndspolitiken handlar om.

Utan insatser för att bygga upp fungerande institutioner i u-länderna kommer fattigdomen att bestå. Hand in Hands arbete visar den stora nyttan av välfungerande biståndsprojekt och ger en fingervisning om i vilken riktning Sidas hjälpinsatser borde utvecklas i framtiden.

Läs mer om