Det är i stället Kristdemokraterna som lyfter fram de sociala frågorna. I partiets valmanifest utlovas 10 000 nya jobb för funktionshindrade. Tidigare har Folkpartiet skilt ut sig genom att värna utsatta grupper i samhället, men den profilen har i hög grad gått förlorad. Även Vänsterpartiet visar ett större engagemang för funktionshindrade än Sveriges liberala parti. Det är betänkligt.
När Folkpartiet anslöt sig till tanken på övergångsregler för arbetstagare från de östeuropeiska länder som införlivades i EU 2004 överskreds en viktig gräns. FP försvarade inte längre det gränslösa Europa. I stället var det Centerpartiet som försvarade de liberala idealen.
År 2010 talar Folkpartiets ledare hellre om NATO-medlemskap än om solidaritet med världens flyktingar. I asylfrågan har Kristdemokraterna i viss mån axlat den fallna manteln. Att KD också har mjukat upp attityden mot aborter och homosexualitet förstärker bilden av en ideologisk förskjutning.
Men KD är ändå långt ifrån något socialliberalt alternativ i svensk politik. Partiets nya slogan om att sätta tydliga gränser för politiken är en konservativ giv som blivit gångbar efter Moderaternas ideologiska förflyttning mot mitten. Och även om Centerpartiet utvecklats i liberal riktning har partiet fortfarande kvar sin gamla identitet som landsbygdens intresseparti.
Så var har socialliberalismen tagit vägen? Inte heller på den andra sidan blockgränsen har den särskilt mycket livsrum, även om det finns politiker inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet som också företräder socialliberala värderingar.
Sverige företräds i dag av en alliansregering som har gjort en historisk insats genom att sänka skattetrycket, förnya välfärden, återupprätta kunskapsskolan och skapa förutsättningar för en hållbar klimat- och energipolitik. Blockpolitikens baksida är dock att ideologierna tunnas ut.
Förhoppningsvis är den massiva kritik som mött de kravpopulistiska utspelen en väckarklocka för Folkpartiet. De folkpartister som är trogna socialliberalismens värderingar behöver få större genomslag i partiets politik. Som det nu är det svårt att känna igen Folkpartiet.
Den svenska välfärdsstaten bygger på socialliberal värdegrund. Det är därför viktigt att alla krafter som verkar för dess förnyelse bygger vidare på det socialliberala idéarvet.