Högerextremister ger skäl att rösta

Liksom en röst på Centerpartiet stödjer alliansen är en röst på Miljöpartiet i riksdagsvalet nästa år är också en röst på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, eftersom partierna beslutat att regera tillsammans om de vinner. Ett liknande samband återfinns i EU-parlamentet.

De flesta EU-parlamentariker tillhör någon av de sju partigrupperna. Efter valet kan en åttonde grupp, bestående av högerextremister, bildas. Foto: Robert Henriksson/SvD/SCANPIX

De flesta EU-parlamentariker tillhör någon av de sju partigrupperna. Efter valet kan en åttonde grupp, bestående av högerextremister, bildas. Foto: Robert Henriksson/SvD/SCANPIX

Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Linköping2009-06-02 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Parlamentet är uppdelat i sju partigrupper varav sex stycken har svensk representation. Indelningen är alltså betydligt mer mångfacetterad än den i riksdagen. De svenska oppositionspartierna ingår i varsin grupp; Vänstergruppen, Socialdemokratiska gruppen respektive De gröna. Alliansen är tudelad mellan Liberala gruppen (Centern och Folkpartiet) och Gruppen för Europeiska folkpartiet (Moderaterna och Kristdemokraterna). Junilistan tillhör gruppen Oberoende och Demokrati.

I den sjunde gruppen, Unionen för nationernas Europa, uppehåller sig flera nationalistiska och främlingsfientliga partier som Dansk Folkeparti och italienska Lega Nord. Det är i den gruppen Sverigedemokraterna hamnar i ifall partiet kommer in i parlamentet.

Till sist finns också några partier som inte tillhör någon grupp alls. Dit hör de mest högerextrema som franska Front National, belgiska Vlaams Belang och nordirländska Unionistpartiet. Men enligt parlamentarikern Bruno Gollnisch (Front National) kan det bli ändring på det.

Gollnisch hoppas nämligen på en återförening av den högerextrema partigruppen ITS (Identity, Tradition, Sovereignity) och enligt egen utsago till Ekot har han fört samtal med ovan nämnda Vlaams Belang, British National Party, österrikiska Frihetliga partiet och bulgariska Ataka-partiet. Dessa partier har en sak gemensam: De har alla anklagats för att vara, eller är öppet, främlingsfientliga. Gollnisch själv har exempelvis dömts för förintelseförnekelse.

Gollnischs önskan ska inte tas lättvindigt. Även om det i Sverige ser ut som att Sverigedemokraterna inte lyckas ta en plats i EU-parlamentet, är tendensen en annan ute i Europa. Till exempel väntas British National Party, som startades av nynazister och numera är anti islam och invandring, ta mandat. Ett parti som alltså troligen kommer att ingå i den nygamla fascistgruppen, om den startas igen.

Hotet från höger pockar på åtgärder. Övriga partier bör på allvar ta frågorna som de högerextrema vinner väljare på. Det gäller främst invandrings- och flyktingpolitik, men också arbetsmarknadsfrågor och bestämmanderätten för enskilda medlemsländer. Lyhördhet inför EU-medborgarnas preferenser, samarbete över gruppgränserna och starka argument i debatten är att föredra framför slutna partigrupper som stoppar huvudet i sanden inför obekväma frågor.

De främlingsfientliga partiernas frammarsch är också en uppmaning till människor att utnyttja sin rösträtt i EU-valet. För om du inte röstar innebär det att någon annans - kanske en högerextremists - röst väger tyngre. Därför bör vi som inte vill ge främlingsfientliga några gratispoäng pallra oss iväg till röstlokalerna innan de stänger på söndag.

Citat: "Hotet från höger pockar på åtgärder."

Läs mer om