Hoppfullt i Israel

Ariel Sharons avhopp har orsakat en politisk jordbävning i Israel. BILD: MENAHEM SHAHANA

Ariel Sharons avhopp har orsakat en politisk jordbävning i Israel. BILD: MENAHEM SHAHANA

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2005-11-23 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Hela havet stormar -- så kan den israeliska politiken beskrivas i dagsläget.

Israels premiärminister Ariel Sharon lämnar sitt parti, högerpartiet Likud, som han var med om att grunda för 32 år sedan.

I stället tänker han bilda ett nytt parti, som skall ta plats i den israeliska politikens mittfåra: någonstans mellan arbetarpartiet, som vill förhandla med palestinierna, och det mer hårdföra högerpartiet Likud.

Det är ett djärvt drag. Men Sharon verkar få väljarna med sig.

Enligt flera nya opinionsmätningar kan hans parti bli det största partiet i det israeliska parlamentet, knesset, med mellan 30 och 33 av 120 mandat. Fler än var tredje israel -- 37 procent av väljarna -- anser dessutom att Sharon borde fortsätta som premiärminister.

Arbetarpartiet gör också bra ifrån sig i opinionsmätningarna.

Om det var val i dag skulle partiet få omkring 26 mandat i knesset, och hela 22 procent av väljarna vill se partiets nyvalde ledare Amir Peretz som premiärminister.

För Likud är framtiden mer osäker: enligt opinionsmätningarna kan partiet krympa från dagens 40 mandat till mellan 12 och 15. Högerpartiets framtid beror antagligen på vem som tar över efter Sharon. Sannolikt blir det Sharons ärkerival, den förre premiärministern Benjamin Netanyahu.

Visserligen bör opinionsmätningarna tas med en nypa salt. Nu väntar en valrörelse -- och då kan allting förändras. Kanske kommer väljarna, när de väl står i valbåsen, ändå att rösta på det välkända Likud i stället för att sätta sitt hopp till Sharons nya skapelse.

Men omstuvningen i den israeliska politiken måste ändå ses som en hoppfull utveckling.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz kan Sharons nya parti få namnet Kadima, "framåt" på hebreiska. Och partiet kan onekligen skapa förutsättningar för en mer framåtblickande, pragmatisk fredspolitik.

Om Sharon kan behålla väljarstödet också i nyvalet skapas förutsättningar för en bred mittenkoalition med Arbetarpartiet. I så fall kommer Israel att domineras av två partier som lägger fokus på fredsprocessen och som kan tänka sig att fortsätta att genomföra utrymningar av bosättningar på palestinska områden.

77-åringen Sharon har ofta varit kontroversiell under sin långa politiska karriär. Han har bland annat anklagats för krigsförbrytelser och för att ha provocerat fram den andra intifadan för fem år sedan.

Men han var också den som drev igenom utrymningen av de israeliska bosättningarna i Gaza -- trots att han då fick stora delar av sitt parti emot sig. I och med avhoppet från Likud visar Sharon tydligt att han vill fortsätta i samma anda.

Det finns aldrig några garantier i politiken -- det gäller särskilt de israelisk-palestinska relationerna.

Men nu kan förutsättningarna bli bättre än på länge för den fredsprocess som israeler och palestinier så väl behöver.

Läs mer om