De är numera rutin för Anders Borg, budgetpresentationerna. Det ekonomiska läget kunde vara gynnsammare. Sverige står fortfarande ekonomiskt starkt internationellt sett, men än väntar trälmånader för resterande 2013 och in på 2014. Inte en budget som bäddar för fett valfläsk alltså. Ändå har Borg antagit en mer keynesiansk attityd för kommande år. Ekonomin behöver stimuleras, menar finansministern. Ja, och så är det som bekant valår nästa år.
Borg nämnde en favoritpost i 24-miljarderbudgeten. Det var inte femte jobbskatteavdraget, inte den höjda gränsen för statlig skatt och inte heller den sänkta skatten för pensionärer. I stället nämnde Borg satsningen på ökad svenskundervisning för nyanlända elever i årskurs 1-5 som ”en av de bästa reformerna”. Tre extra undervisningstimmar i veckan ska pengarna, totalt för hela grundskolan 225 miljoner kronor, räcka till. En långsiktig reform med sikte på förbättrad integration, kunskap och framtida jobbmöjligheter.
Borgs spenderarbyxor har dock inte alltför lös passform – även om regeringen tillåter sig ett litet underskott under 2013 och 2014. De mest generösa stimulanserna för tillväxten handlar om att låta svenskarna behålla mer av sin egen lön eller pension, för att på så sätt stärka drivkrafterna till såväl arbete som köpkraft. Det finns alltså klara samband mellan sänkt skatt och arbete, oavsett vad Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) säger.
I går debatterade riksdagen BP2014. Budgetdebatter brukar vara av mer symbolisk karaktär. När riksdagen senare på hösten väl röstar om saken, tas allt som en helhet under samma beslut och brukar gå regeringens väg. Enda sättet att fälla en budget är om oppositionen lyckas enas om ett motförslag och i stället rösta igenom det. Men enligt Expressen ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ha diskuterat en annan färdväg, att riva upp de delarna av budgeten som handlar om femte jobbskatteavdraget samt den höjda gränsen för statlig inkomstskatt. Men då måste partierna ha Sverigedemokraterna med sig, och SD motsätter sig inte jobbskatteavdraget. Däremot har SD har sagt sig villigt att rösta mot den höjda gränsen för statlig skatt. Skulle oppositionens plan genomföras är det inte bara en skattereform som går om intet. En riksdagstradition om budgethanteringen går förlorad, och kan öppna för framtida kaos. Är det något som Socialdemokraterna, med medvind i opinionen ett år innan valet och därtill med SD i ryggen, törs riskera?
Anders Borg har varit finansminister i sju år. Lejonparten av dessa har varit krisår. Under presskonferensen i går meddelade han att han har för avsikt att sitta kvar som finansminister även efter valet. Då väntas den ekonomiska vintern mildras och hans jobb förmodligen bli roligare. Låt oss hoppas att den framgångsrike krisfinansministern får chansen.