Hotet från bakterierna

Linköping2005-10-21 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bakterier syns inte, de känns inte -- men de finns nästan överallt. Ända sedan sir Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928 har människan fört ett ständigt krig mot de hälsofarliga bakterierna.

Men bakterierna kämpar tillbaka. Med tiden har de anpassat sig och utvecklat motståndskraft mot allt fler varianter av antibiotika, kort sagt: de har blivit resistenta.

Hittills har den svenska sjukvården varit relativt förskonad från problemet. Det beror bland annat på att larmrapporterna från början tagits på stort allvar. Redan för tio år sedan bildades nätverket Strama, som arbetar för att minska utbredningen av de antibiotikaresistenta bakterierna.

Men även om kunskaperna har ökat i Sverige så är hotet långt ifrån över.

I går rapporterade Corren att MRSA-bakterien -- gula stafylokocker som är motståndskraftiga mot antibiotika -- ökar allt mer här i Östergötland. Hittills i år har smittan upptäckts hos 86 personer i länet -- en utveckling som borde få landstingspolitikerna att reagera.

Enligt smittskyddslagen klassas MRSA som en allmänfarlig sjukdom som måste anmälas till Smittskyddsinstitutet. Läkaren är också skyldig att spåra smittan, en process som kan vara både svår och kostsam.

För att behandla MRSA-infektioner krävs dessutom dyr och avancerad antibiotika -- som inte alltid hjälper.

I en intervju i dagens Corren säger docent Håkan Hanberger, överläkare vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, att det borde tillsättas en "haveriutredning" för att utreda vad som orsakat den ökade spridningen av MRSA här i Östergötland.

Hanberger varnar också för att besparingar inom sjukvården på sikt kan motverka sitt syfte: med låg bemanning på sjukhusen och få vårdplatser ökar risken för smittspridning.

Landstingspolitikerna har all anledning att lyssna noga till Hanbergers råd.

Sverige har i dagsläget relativt goda förutsättningar för att hejda spridningen av multiresistenta bakterier.

Men att inte ta varningssignalerna på allvar nu kan visa sig bli mycket kostsamt -- i såväl pengar som mänskligt lidande.

Läs mer om