Hur många nya jobb blir det i Östergötland?

Linköping2004-11-10 07:57
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Östergötland på tröskeln till 2005: Arbetslösheten biter sig fast vid höga nivåer, sysselsättningen minskar. Att tillväxtmotorn mal på som en rak sexa med dubbla överliggande kamaxlar spelar ingen roll. Jobbtillväxten har gått i stå. Men nästa år händer det grejer. Då blir jobben fler. Landstinget och kommunerna får nya resurser, av vilka huvuddelen måste gå till personalförstärkningar. Vidare: Från 1 januari slopas arvs- och gåvoskatterna, och lite längre fram förändras entreprenörsbeskattningen ("3:12-reg-lerna") i enlighet med näringslivets önskemål. Betyder det att jobben blir fler? Sure, man. År efter år har Christer Mård och andra företrädare för näringslivet i länet förklarat att arvs- och gåvoskatterna samt entreprenörsbeskattningen är de största hindren för företagens växtkraft.

Nu rivs hindren. Hur många tusen nya jobb blir det i Östergötland 2005?

Länsarbetsnämndens månadsrapporter väcker numera liten uppmärksamhet. När arbetslösheten rusade i höjden vid 90-talets början stod politikerna i kö för att yttra sig. Alla krävde "krafttag". Facken efterlyste åtgärder. Nu begränsas utspelen till att handla om vägar, järnvägar och flygplats. Visst, det är viktigt, men utbildningsfrågorna i allmänhet och den yrkestekniska utbildningen i synnerhet måste ägnas större uppmärksamhet. Och planerna på en östgötsk riskkapitalfond - vart tog de vägen? Marknadsföringen av den fjärde storstadsregionen - varför används inte befintliga resurser mer samlat och effektivt? Och hur länge ska utslagningen från arbetsmarknaden tillåtas fortgå? I dag är drygt 25 000 östgötar förtidspensionerade. Det motsvarar 13 procent av arbetskraften. Efter de höga varseltalen 2002 och 2003 har länet begåvats med en hög strukturell arbetslöshet. Många medelålders och äldre som sas upp åren 1999-2002 står sist i efterfrågekön. Därför blir förtidspensionärerna fler.

Före krisåren på 90-talet tillhörde Östergötland de län som noterades för den lägsta arbetslösheten och högsta sysselsättningen. I dag befinner vi oss i botten av tabellen. Industrisysselsättningen är fortfarande hög (22 procent av arbetskraften) men osäkerheten kring tillverkningsindustrins framtid är stor.

Östergötland slirar, trots att tillväxtmotorn mullrar. Nästa år vänder det. Det har näringslivet lovat. Så snart arvs- och gåvoskatterna skrotas ersätts den raka sexan av Chevrolets bigblockmotor med åtta cylindrar och Holly850-förgasare. 2005 blir det åka av, eller hur Christer Mård.

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Å andra sidan

Läs mer om