Jag undrar när jag ser en av bilderna som skickats in till vår tävling "Min bästa sommarbild" på Corren.se.
Bilden är rar. Man ser två barn bakifrån, två bröder framgår det av den bifogade bildtexten. De är kanske tre och fem gamla och promenerar längs en väg. De sneglar lite mot varandra som om de ville säga "Du och jag, brorsan.".
En bild man blir glad av att se.
Problemet är att minstingen är naken sånär som på sina sandaler. Storebror har både tröja och kortbyxor medan lillebror visar rumpan.
Är det en barnpornografisk bild? Nej, sådana bilder finns i vartenda familjealbum i Sverige. Ett uttryck för den kärlek som de flesta föräldrar och farföräldrar känner för sina telningar.
Problemet är inte bilden, utan mediet.
Så länge mediet är ett familjealbum finns det inga komplikationer. Vi har gudskelov rätt att ha i stort sett vad vi vill i våra egna samlingar.
Handlar det om en tidning blir det genast lite mer komplicerat. Vad får det för konsekvenser för barnet att vi publicerar en bild på honom med naken rumpa? Kommer han bli retad av andra ungar för att ha visat stjärten för hela Linköping och halva Östergötland? Och vem har tagit bilden? Är det mamma och pappa - eller någon främling? Vem har skickat in den? Mamma, eller är det moster som fått den för privat bruk eller rent av grannens ungar på pin kiv?
Detta sagt skulle jag ändå kunnat tänka mig att publicera den i Corren, när vi väl kontrollerat att avsändaren är en ansvarig vuxen. En bild tryckt på papper är inte mer än just det. Man kan möjligen spara tidningen ett tag, eller sätta upp bilden på kylskåpet. Men snart gulnar det förgängliga tidningspappret.
Med nätet är det annorlunda. En bild som har publicerats på Internet gulnar inte. Den finns kvar där i samma kristallklara skick så länge det finns ett nät, till allmän beskådan för den som så önskar. En bild på nätet behöver inte ligga still. Den kan kopieras och delas mellan tusentals användare. Den kan klippas sönder och fogas samman med andra bilder. Den kan placeras tillsammans med vilka andra bilder som helst, till exempel i en samling sammanställd av en pedofil. Ett bytesobjekt i hans jakt efter nya bilder på barn som utsätts för sexuella kränkningar.
Jag avböjde att publicera bilden på Corren.se.
En barnrumpa är hur oskyldig som helst, men nätet tvingar fram ett nytt tänkande.
Synd på en fin bild.