Uttrycket ”Europas sjuke man” ska ha myntats på 1800-talet om det sönderfallande Osmanska riket. Sedan dess har månget land fått den högst tveksamma äran att ses som kontinentens hämsko. Under trettio års tid (1950- till 1980-tal) sågs ofta Storbritannien som den kranke, på grund av landets usla ekonomi. Irland, Portugal, Ryssland och även Tyskland har senare benämnts som den krasslige europén.
Det amerikanska forskningsinstitutet Pew har utsett EU till ”Europas nye sjuke man”. ”Det senaste halvseklets ansträngning att skapa ett mer sammanhållet Europa är nu den huvudsakliga orsaken till eurokrisen”, slår institutet fast i en ny rapport.
Undersökningen baseras på svar från 7 646 personer i åtta EU-länder. Stödet för unionen har sjunkit i samtliga utom i Tjeckien – där stödet ökat det senaste året från 34 till 38 procent. Ändock en mycket låg siffra, som bara grekerna hamnar under med 33 procent. Mest positiv till EU är Polen med 68 procent, följt av Tyskland på 60 och Italien på 58 procent. Sverige finns inte med i undersökningen, men mätningar på hemmaplan visar att också svenskarnas stöd till EU har minskat, från 53 procent 2010 till 42 procent i år (SOM-institutet). Det är uppenbart att EU behöver en rejäl hälsokur för att kunna repa sig.
Pew har även undersökt synen som de åtta ländernas invånare har på sig själva och varandra. Det är en rätt underhållande tabellgranskning, som dock säger en del om EU-medborgarnas attityder. Till exempel anser sju länder av åtta, Grekland undantaget, att tyskar är de mest pålitliga. Grekerna litar mest på sig själva, och ser tvärtom tyskar som minst pålitliga - en syn som tyskarna återgäldar grekerna. Att roten till denna ömsesidigt fientliga syn på varandra kan spåras till eurokrisen, är inte en alltför långsökt gissning.
Maria Björk Hummelgren