Livsmedelsverket håller på att revidera kostråden för gravida och ammande kvinnor. Ett av råden man kan tänka sig att släppa är det till ammande kvinnor om att helt avstå från att dricka alkohol.
Efter att ha gått igenom forskningen och rådgjort med experter bedömer Livsmedelsverket att det inte är hälsofarligt för barnet om mamman dricker ett till två glas vin en eller två gånger i veckan när hon ammar. Mängden alkohol som barnet får i sig är liten och utgör inget medicinskt skäl för mamman att avstå helt från alkohol.
Förslaget till nya riktlinjer ska nu ut på remiss och under remisstiden tänker Barnhälsovården i Östergötland fortsätta råda ammande kvinnor till att inte dricka alls. Ansvarige vårdutvecklaren Mona Johansson säger till Corren (14/3) att det är olämpligt att dricka alkohol när man har små barn, att alkoholen går ut i bröstmjölken och påverkar beteendet hos den som dricker.
Att det är olämpligt att dricka sig full när man har hand om ett litet barn ifrågasätter väl ingen. Men att ta sig ett glas vin eller två en till två gånger i veckan är inte samma sak. Och om det vore så olämpligt som det påstås borde väl Livsmedelsverkets råd om att helt skippa alkoholen även omfatta papporna? Små barn borde vara lika känsliga för förändringar i pappans beteende som i mammans.
Argumentet att alkoholen går ut i bröstmjölken stämmer. Men som Livsmedelsverket konstaterar rör det sig om en liten mängd och bara då och då, vilket inte anses hälsofarligt för barnet. En helt annan sak är det med gravida kvinnor, som delar blodomlopp med sitt barn. Den eventuella alkohol som en gravid dricker går inte bara ut i hennes eget blod utan också i barnets. Och fostrets hjärna är oerhört känslig och kan ta skada av alkoholen.
Barnhälsovårdens fortsatta predikande om nollkonsumtion för länets ammande mammor saknar alltså vetenskaplig grund. Snarare tycks det utgå från en moraluppfattning om att mammor inte bör dricka alls.
Den inställningen kan man förstå. De som jobbar inom Barnhälsovården känner väl till alkoholens skadeverkningar, på både ofödda barn och barn som växer upp. Men det vore trots allt bättre att lägga det engagemang som finns på dem som har problem. Inte på dem som vid enstaka tillfällen vill ta sig ett glas vin eller öl.
Råden till gravida och ammande kvinnor är många. Några, däribland det om att ammande inte ska dricka alkohol, har visat sig sakna stöd i forskningen. Andra, till exempel det om att undvika kapslar med Omega 3-fettsyror, har visat sig ha oväntade effekter. Studier har visat att barn vars mammor ätit fet fisk under graviditeten både har bättre koordinationsförmåga och högre intelligens.
Att en del kostråd har stöd i forskningen och andra inte skapar förvirring. En förvirring som kan leda till att en del väljer att bortse från Livsmedelsverkets råd. Det vore både kontraproduktivt och olyckligt om gravida frångick rådet att inte dricka alkohol för att de inte litar på Livsmedelsverket.