Chalmers och KTH tar sig själva för mer än vad de är. Det är faktiskt lite skrattretande. Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm tänker sig att de nästa år skall dra i gång en gemensam satsning på elitutbildningar. Udden är riktad mot andra universitet i Sverige, inte minst Linköping, och ambitionen är internationell, minsann.
"Technical University of Sweden" är arbetsnamnet på det nya projektet. Det avslöjar pretentionerna, viljan att monopolisera begreppet. Pretentionerna är dock arroganta, och de saknar saklig underbyggnad.
Anders Flodström, rektor på KTH var själv tidigare rektor vid Linköpings universitet. I dag tycker Flodström att det finns för många likvärdiga universitet i Sverige. "När vi skall konkurrera i Europa och globalt om studenterna måste några lyfta sig en nivå för att slåss med de bästa utländska universiteten om de bästa studenterna. Då kanske vårt jämlika system har en nackdel," spekulerar Flodström.
Om detta finns i huvudsak två saker att säga. För det första är inte de svenska universiteten totalt nivellerade. Mille Millnert, rektor vid Linköpings universitet påpekar till exempel att medan KTH är starkt inom bioteknik är Linköping ledande när det gäller It, materialfysik och en hel del annat. Chalmers och KTH:s anspråk på att vara nationellt ledande inom alla områden saknar verklighetsförankring.
För det andra är ambitionen att konkurrera globalt verklighetsfrämmande. "Du kan slå ihop alla universitet i Sverige och ändå ha en bra bit kvar resursmässigt för att konkurrera med ett universitet som Stanford till exempel. Det går bara att konkurrera inom vissa områden", påminner Mille Millnert.
Det hade varit klädsamt om de av global hybris drabbade storstadsteknikerna i stället erkänt att de i själva verket inte ens förmår att hävda sig i den nationella konkurrensen. Högskoleverkets undersökningar, liksom andra liknande undersökningar har entydigt visat att det är i Linköping och Lund som studenterna trivs bäst, inte i Göteborg och Stockholm.
Det är också värt att påminna om att ingenjörer utbildade i Linköping och Uppsala tjänar mest och oftare blir chefer än ingenjörer från andra universitetsstäder.
Visst får Chalmers och KTH samarbeta så mycket de vill, låt vara att ett sådant samarbete - som Mille Millnert påpekar - i praktiken inte torde bli så lätt att utforma. Men försöka duger.
Däremot kan pretentionerna på ensamrätt till storhet och spetskompetens inte få stå oemotsagda. Därför är det välgörande att Linköpings universitets rektor i dagens Corren ger snabbt svar på tal och tar ner göteborgarnas och stockholmarnas "Technical University of Sweden" på marken. Linköpings universitet är väl rustat att möta den utmaningen.