Funktionshindrade har drabbats hårt av ett beslut i riksdagen förra året, berättar Corren (1/2).
Beslutet är rimligt i sig: Den som har aktivitetsersättning ska inte samtidigt kunna få studiemedel.
Ärendet väcktes av den tidigare socialdemokratiska regeringen och enigheten i riksdagen var bred. Grunden för beslutet var bland annat att den som tidigare arbetat och har en ersättningsnivå baserad på lönen bör klara sig på de pengarna - även om personen väljer att studera.
Men för funktionshindrade är konsekvenserna orimliga. De har sällan en så hög aktivitetsersättning.
Två funktionshindrade tjejer på Valla folkhögskola tror att de måste hoppa av den speciallinje de nu går på. Den är särskilt till för att förstärka funktionshindrades kunskaper i kärnämnena och samtidigt bättra på deras självförtroende. 6 000 kronor i månaden är redan snålt. Till de extra utgifterna som studierna kräver - busskort och måltider - räcker inte det beloppet. Studiebidragets 2 000 kronor är en nödvändighet.
Studielån är inte att tänka på. Med de nya hårdare reglerna för återbetalning måste man snabbt komma i arbete för att inte hamna hos kronofogden.
Situationen är rent ut sagt inhuman - och drabbar naturligtvis många fler än de två tjejerna som Corren träffat.
Visst finns det funktionshindrade som kan arbeta. För andra är det kanske en förhoppning som är svår att infria. Arbetslinjen i all ära - av de funktionshindrade kan samhället inte kräva att de tar samma ansvar för sin ekonomi och sina studier som andra medborgare.
Samtidigt är det självklart att de ska ha möjlighet att skaffa sig någon form av utbildning. Det är en fråga om mänsklig värdighet.
Frågan är väckt. Det går att tänka sig en rad olika lösningar på problemet, till exempel en dispens för funktionshindrade som har en låg aktivitetsersättning och vill ha studiebidrag.
Regeringen måste ta tag i saken omedelbart.