I Sverige har vi grundlagsfäst yttrande- och meddelarfrihet. Den ingår i offentlighetsprincipen, och ska tas på största allvar.
Den östgötska landstingsledningen tycks inte känna till detta, trots att offentlighetsprincipen har ett par hundra år på nacken. I varje fall verkar landstingsledningen inbilla sig att om det råder "skarpt läge" med nedskärningar och omorganisationer så sätts yttrandefriheten ur spel. På annat sätt går det inte att tolka att vårdanställda fått klara direktiv att inte uttala sig negativt i medierna eller i andra allmänna sammanhang. De anställda liksom de fackliga organisationerna ska bara hålla tyst och "gilla läget".
Flera läkare med kritiska synpunkter på landstingets bantning och förändring av vården i länet har blivit tillrättavisade och ifrågasatta på sina poster.
Landstingsledningens agerande står inte enbart i strid mot yttrande- och meddelarfriheten, det är också ett svek mot allmänheten, som har rätt att få del av de invändningar som läkare och andra inom vården har att komma med när det blåser förändringens vindar.
Ett gott råd till ledande politiker och tjänstemän i landstinget är att sätta sig in i offentlighetsprincipen och handla efter dess bokstav.