Inte mer än rätt

Det har stormat kring kammaråklagare Rolf Hillegren sedan han i lördags kritiserade den svenska sexualbrottslagstiftningen i SvD.

Åklagare får ha och uttrycka åsikter om lagstiftningen. Men de får också vara beredda på konsekvenserna.Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Åklagare får ha och uttrycka åsikter om lagstiftningen. Men de får också vara beredda på konsekvenserna.Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Linköping2009-08-20 13:55
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det som framför allt retade upp många var hans uttalande om att sex mot partnerns vilja i en relation snarare är att likna vid en ordningsförseelse än en våldtäkt som ger två års fängelse.

Debatten har gått på högvarv sedan dess. Den har handlat om huruvida Hillegrens syn på våldtäktsbegreppet är utbredd bland svenska åklagare eller inte. Om att hans uttalanden kan skada förtroendet för rättsväsendet och påverka benägenheten att anmäla en våldtäkt negativt. Om att det kan spä på rädslan bland våldtäktsoffer att inte bli trodd.

Givetvis omfattas även åklagare av den grundlagstadgade åsikts- och yttrandefriheten. Men för åklagare, som för alla andra, gäller också att det man säger kan få konsekvenser. Efter Rolf Hillegrens uttalande har förtroendet för hur åklagarväsendet handlägger våldtäktsmål fått sig en törn. Det är allvarligt. Och därför är det inte mer än rätt att Hillegren fram till sin pension nästa år inte får handlägga några sexualbrottmål.

Läs mer om