Integriteten lika viktig som tryggheten

De senaste månaderna har svenskarna gått man ur huse för att protestera mot att Försvarets Radioanstalt, FRA, får radikalt utökade befogenheter och framöver kommer att kunna spana i all elektronisk trafik över Sveriges gränser. Debatten om att Sverige med FRA-lagen tar ett rejält kliv mot ett övervakningssamhälle har varit intensiv och känslosam.

Linköping2008-07-15 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

De senaste månaderna har svenskarna gått man ur huse för att protestera mot att Försvarets Radioanstalt, FRA, får radikalt utökade befogenheter och framöver kommer att kunna spana i all elektronisk trafik över Sveriges gränser. Debatten om att Sverige med FRA-lagen tar ett rejält kliv mot ett övervakningssamhälle har varit intensiv och känslosam.

Och FRA-lagen, om den genomförs, kommer att åsidosätta den personliga integriteten på ett sätt som saknar motstycke i Sverige och är därför ett historiskt kliv i fel riktning. Men den är långt ifrån det första steget mot övervakningssamhället.

Corren berättade i går om att allt fler Linköpingsbor blir filmade på krogen. Och när de tar en hamburgare på väg hem från krogen. Vi blir dessutom filmade på bussen, i taxin, på banken, på restaurangen och i skolan. För att bara nämna några ställen där övervakningskameror blir allt vanligare.

Krögarna i Linköping, i alla fall de som kommer till tals i Corren, tycker att kamerorna gör stor nytta. De avskräcker, hjälper till att klara upp brott och gästerna känner sig tryggare.

"Man blir bara filmad när man passerar vår dörr, inte inne i lokalen. Det är inte speciellt kränkande", säger Torbjörn Johansson, eventansvarig för Bar BQ. Men det är en sanning med modifikation.

För vi blir inte bara filmade i entrén till Bar BQ eller någon annan krog. Eller på McDonalds och Burger King. Vi blir filmade lite överallt nuförtiden och det är summan av alla kameror som kränker den personliga integriteten.

Krögarna talar i egen sak, liksom buss- och taxibolag, banker och skolrektorer som ansöker om att få övervaka korridorerna. De vill få bukt med bråkiga gäster, passagerare och elever och tänker inte nämnvärt på att alla de som sköter sig får betala ett högt pris.

De tänker inte heller på att alla de som går in på Bar BQ, Harrys, Riva eller Bar & Kök, som alla tre också använder sig av kameraövervakning, inte har en susning om hur länge filmerna lagras eller vad de används till. Trots att det är en lika stor kränkning som att besökarna filmas i entrén utan att vara misstänkta för brott eller tillfrågade.

Men kameraövervakning är inte något svenskarna går man ur huse för. Tvärtom tycker de flesta att den bidrar till ökad trygghet. Många resonerar att de ändå inte har något att dölja och då gör det inget att de filmas på krogen, i taxin eller på banken.

Att människor känner sig trygga är en viktigt i en demokrati. Men att känna sig trygg behöver inte vara detsamma som att vara säker och förskonad från brott. Med övervakningskameror överallt riskerar vi snarare att tro att vi är säkra bara för att vi känner oss trygga.

Lika viktigt i en demokrati är respekten för den personliga integriteten - att vi kan röra oss fritt och utan att lämna alltför stora avtryck i det verkliga livet och på nätet.

När man hör och läser om de som hyllar kameraövervakningen får man lätt uppfattningen att trygghet är viktigare än integritet. Men så är det alltså inte.

Citat: "Vi blir filmade lite överallt nuförtiden."

Läs mer om