Granskningen visar också att sysselsättningen i de här områdena har ökat och att bidragsberoendet minskat en aning. Men dessa positiva trender har inte rönt någon större uppmärksamhet. Diskussionen har i stället handlat om att redan invandrartäta stadsdelar blir ännu tätare. I Aktuellt (23/9) var tonen ödesmättad: "Försöken att blanda svenskar och invandrare har misslyckats". Indignationen över att integrationsminister Nyamko Sabuni inte höll med om att koncentrationen av invandrare i vissa områden är ett integrationspolitiskt fiasko lös igenom.
Till TT (23/9) säger Sabuni att integrationspolitikens syfte inte är att sprida ut människor och att regeringen inte ser det som ett problem att många med invandrarbakgrund bor koncentrerat. Problemet är i stället att många som bor i de invandrartäta områdena saknar arbete. Politikens mål och uppgift är därför "att stödja människor så de kan etablera sig på arbetsmarknaden".
Nyamko Sabuni är helt rätt ute. Jobb är den säkraste och snabbaste vägen till integration. Att så många invandrare i Sverige inte har ett arbete att gå till är det verkliga fiaskot på integrationsområdet.
Skäggetorp tillhör de redan invandrartäta områden som blir allt tätare. Under de senaste tio åren har andelen personer med utländsk bakgrund ökat från 22 till 49 procent. Men det är inte det enda skälet till att regeringen tycker att den negativa sociala utvecklingen i Skäggetorp behöver brytas. Den senaste tioårsperioden har andelen Skäggetorpsbor med försörjningsstöd ökat från en till nio procent. Andelen förvärvsarbetande har under samma period sjunkit från 55 till 50 procent.
De positiva trender som kan skönjas i SCB:s granskning gäller dessvärre inte för Skäggetorp. Men det innebär inte att allt är dystert.
Linköping jobbar hårt med att jämna ut skillnaderna mellan Skäggetorp och andra delar av kommunen. Arbetslösheten ska inte vara högre där än på andra håll. Valdeltagandet ska inte vara mindre. Lika många barn ska gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet. Ohälsan ska inte vara större än bland övriga Linköpingsbor.
Det finns en insikt bland de styrande i Linköping att det inte är invandrartätheten som är Skäggetorps största problem, utan den höga arbetslösheten och att så många saknar egen försörjning. Siktet är inställt på att försöka stötta och hjälpa fler Skäggetorpsbor att få ett jobb. Än så länge syns det inte i statistiken och det tuffa ekonomiska läget underlättar inte direkt. Men det inger ändå hopp inför framtiden.
För att komma till rätta med ett problem gäller det att veta vari det består. Det vet den politiska majoriteten i Linköping. Den har koll på problemet och är inne på rätt spår när det gäller lösningen.