Visst ska vi bygga ut järnvägen, men kanske inte så snabbt och så mycket. Det var reaktionen från ministrarna Anders Borg, Maud Olofsson och Jan Björklund dagen efter att klimatberedningen föreslog en 50-procentig kapacitetsökning av järnvägen till 2020.
Ministrarna säger inte tvärt nej, men påpekar att man måste räkna på kostnaderna.
Statsminister Reinfeldt bedömer järnvägsförslaget som orealistiskt, eftersom skattepengarna ska räcka till mer än järnväg.
Maud Olofsson och Anders Borg är dessutom tveksamma till kilometerskatt på lastbilstransporter från 2011. De är rädda att det skulle slå ut svenska jobb.
Och det är där skon klämmer för regeringen. Arbetslinjen har hittills varit den överordnade principen, men plötsligt föreslår klimatberedningen sådant som kan komma i konflikt med arbetslinjen: Kostsamma järnvägsinvesteringar utesluter jobbskapande skatteavdrag, kilometerskatt på lastbilar hotar jobb inom industrin.
Ministrarna har en poäng. Om klimatpolitiken slår ut jobben finns det på sikt ingen ekonomi för att fortsätta med klimatåtgärder.
Men klimatsatsningar kan i sig också skapa jobb - mer järnväg underlättar arbetspendling och kilometerskatt kan driva på utvecklingen av miljövänliga lastbilar. Därför bör ministrarna inte förkasta klimatberedningens förslag innan de är genomgranskade.