Kan vi snåla oss ur klimatkrisen?

Spar in på energi, behåll kärnkraften och halvera utbyggnaden av vindkraften. Det är några av punkterna i den rapport om klimatåtgärder som Vägval Energi lade fram i går.

Vindkraft är bra, men inte till vilket pris som helst. Foto:Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Vindkraft är bra, men inte till vilket pris som helst. Foto:Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-09-30 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bakom projektet står Ingenjörsvetenskapsakademin och representanter för näringslivet och energibranschen.

Rapporten har en optimistisk syn på hur långt Sverige kan komma genom energieffektivisering. Det går att snåla in på elförbrukningen i industrin, menar man. Det utrymmet kan industrin använda till att expandera utan att förbrukningen ökar.

När det gäller bostäder och annan bebyggelse finns det närmare 15 terawattimmar att spara. Det handlar om energisnålare hus, som passivhus, men även om åtgärder i befintliga hus. Fjärrvärmen kan effektiviseras och alternativ som bergvärme minskar elförbrukningen. Därför behövs inte den omfattande utbyggnad av vindkraft som Sverige planerar, enligt Vägval Energi.

Vindkraften bör främst byggas ut i de gynnsamma lägen där den också kan betala sig. Men för att komma upp i 30 terawattimmar, som är det svenska planeringsmålet, krävs att man bygger vindkraftverk med stora subventioner. Det blir dyrt för konsumenterna, menar man. Dessutom finns risken att Sverige med fullt utbyggd vindkraft får ett överskott på el. Den elen måste säljas - förmodligen med förlust - till närliggande länder som Tyskland.

Vägval Energi menar att svenska elkonsumenter kan få betala räkningen för ren, fin el till tyska folket.

Genom att snåla in - både på elkonsumtionen och genom att effektivisera elproduktionen i vattenkraftverk och kärnkraftverk - vill man slippa bygga alltför dyra vindkraftverk. Tanken sträcker sig längre än så. Rapporten antyder att vi kan klara stora delar av dagens miljömål genom billiga åtgärder som effektivisering. På så vis kan vi vänta in framtidens lösningar - ny teknik, fungerande handel med utsläppsrätter och en global koldioxidskatt. När de globala lösningarna är på plats minskar utsläppen på ett billigt, effektivt och konkurrensvänligt sätt, menar Vägval Energi.

Perspektivet i rapporten är viktigt. Vi ska naturligtvis inte kasta klimatpengar i sjön och effektiva lösningar är att föredra.

Ändå vilar ett drag av passivitet över Vägval Energis förslag. Den visar sig tydligast på området transporter - där potentialen att minska koldioxidutsläppen är störst.

Rapporten föreslår ett mål om 600 000 elbilar år 2020. Utmärkt. Men hur det målet ska nås sägs det inte mycket om. Inte heller hur den ökande lastbilstrafiken inom transportsektorn ska hanteras. Eller hur tidigare satsningar på etanol- och biogasbilar ska följas upp.

Tanken att vi ska snåla oss ur klimatkrisen i väntan på framtidens lösningar är inte helt dum. Utan globala överenskommelser är klimatkrisen ett faktum.

Men Vägval Energi har inte tillräckligt bra svar på vad vi ska göra medan vi väntar. Större insatser för att minska utsläppen från last- och personbilar är nödvändiga.

Läs mer om