Karriärtjänster för lärare rätt väg

Läraryrkets attraktivitet har urholkats successivt de senaste 40 åren. Det är nu svårt att få tillräckligt många sökande till lärarutbildningarna och många lärare väljer att lämna yrket. De allt vanligare vikarierna är ett tecken på detta. Den, jämfört med andra akademiker, relativt låga lönen är en del av läraryrkets eroderade attraktivitet. De små karriärutvecklingsmöjligheterna en annan.

20 av landets 290 kommuner har inte sökt medel för karriärtjänster för lärare, fyra av dessa ligger i Östergötland; Ödeshög, Vadstena, Motala och Boxholm.?Foto: SCANPIX

20 av landets 290 kommuner har inte sökt medel för karriärtjänster för lärare, fyra av dessa ligger i Östergötland; Ödeshög, Vadstena, Motala och Boxholm.?Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Linköping2013-08-01 04:05
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen har för att adressera just detta avsatt pengar för kommunerna att söka, med början nu till höstterminen för de kommuner som sökt. Detta kallas karriärtjänster och består av två delar. Dels en möjlighet för kommunerna att söka statliga pengar för att inrätta tjänster som så kallade förstelärare i olika ämnen. Dessa ska kunna få upp till 5000 kronor i höjd månadslön. Kraven är att de ska ha lärarlegitimation senast 2014 (systemet är under införande just nu varför alla som är kvalificerade ännu inte erhållit sin lärarlegitimation), att de ska kunna visa på fyra års undervisning med goda vitsord samt att de ska ha särskilt god förmåga att förbättra elevernas resultat. Dels en liknande möjlighet att söka statliga medel för att inrätta lektorstjänster. Dessa ska kunna få upp till 10.000 kronor i höjd månadslön. Kraven är här också att de ska ha lärarlegitimation senast 2014, att de avlagt examen på forskarnivå samt under minst fyra år ha visat pedagogisk skicklighet. Man skulle kunna se detta som en återgång till den tid då det förr fanns tillsynslärare och lektorstjänster i skolan.

Eftersom lärarlönerna är relativt sett låga är det ett utmärkt sätt att öka lönespridningen och införa bättre karriärvägar genom att införa specifika tjänster med högre löner. Ingen lärare får som ett resultat av denna lilla insats sänkt lön. Enda vägen att göra karriär blir inte längre att lämna undervisningen för att bli byråkrat och skolledare eller rektor.

För det halvår som är kvar av 2013 har regeringen avsatt 187 miljoner kronor för kommunerna att söka och när systemet är fyll utbyggt 2016 är det tänkt avsatt 880 miljoner kronor för helåret. Enligt regeringen ska det räcka till 10.000 tjänster av dessa slag, vilket skulle innebära att knappt tio procent av lärarna skulle beröras när systemet är fullt ut infört.

Av landets 290 kommuner är det 20 som inte ansökt om att få del av dessa statliga pengar, fyra av dessa ligger i Östergötland; Ödeshög, Vadstena, Motala och Boxholm. Skälen som angetts för att de inte sökt dessa pengar har varit att det rört sig om få tjänster i dessa kommuner och att de inte kunnat bestämma sig för hur de administrativt ska hantera frågan. Men det är bättre med en eller ett par karriärtjänster i en liten kommun än inga alls. Ödeshög, Vadstena, Motala och Boxholm bör se till att söka detta statliga bidrag vid nästa tillfälle inför 2014.

Fredrik Y. Törn

Läs mer om