Katederundervisning?

En färsk studie visar att skolelever som får särskilt stöd klarar gymnasiebehörigheten i mindre utsträckning än andra elever.

Linköping2007-09-11 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

En färsk studie visar att skolelever som får särskilt stöd klarar gymnasiebehörigheten i mindre utsträckning än andra elever.

Det kan verka logiskt - det är rimligtvis eleverna med sämst förutsättningar att klara skolan som får särskilt stöd. Det finns dock skolforskare som menar att boven är det särskilda stödet i sig. Det pekar ut eleverna som "svaga", vilket sänker deras självförtroende och därmed deras chanser att lyckas, enligt forskarna.

Problemet är att dessa forskare är otydliga med vad det finns för alternativ till dagens särskilda stöd. Skollagen är orubblig: elever med särskilda behov ska få hjälp att uppnå skolans mål. Men när de kritiska forskarna förklarar hur barnen ska få den hjälpen, utan att pekas ut, blir det mest fladdriga skrivelser om att skolan måste anpassas mer efter eleverna.

Skolan HAR anpassats mer efter eleverna. Det har varit den rådande pedagogiska trenden i några decennier nu. I praktiken har det inneburit mycket mer "eget arbete" - att eleverna jobbar med arbetsböcker eller läser på egen hand. "Katederundervisning" - undervisning i föreläsningsform - har blivit ett skällsord.

Men äldre lärare får ofta något drömskt i blicken när de pratar om katederundervisning. Att berätta för barnen, att samtala med klassen, gav även elever med läs- och skrivsvårigheter en chans att hävda sig - enligt de gamla lärarna.

Lärarnas Riksförbund kommer på DN debatt med ett antal förslag utifrån studien av det särskilda stödets effekter. Mer forskning omkring specialundervisning, krav på ämnesbehörighet för både vanliga lärare och speciallärare samt ett tak för hur stora skolklasser får vara är vettiga idéer, och skolministern brukar lyssna på lärarfacken.

Men det finns också anledning att fundera över om skolan behöver litet mer av katederundervisning.

Undersökningen visar nämligen också att barn till lågutbildade föräldrar klarar skolan mycket sämre än barn med högutbildade föräldrar - även när man jämför barn som har fått särskilt stöd. En duktig lärares katederundervisning har mycket större chans att utjämna den skillnaden än nio år av eget arbete.

Läs mer om