Nya sporthallar i Kisa och Rimforsa, en förbifart utanför Kisa och återinförda tillagningskök på skolor och äldreboenden. Så såg det ut när Kindas medborgarpanel gestaltade kommunen om tio år (Corren 9/1).
En medborgarpanel är ett av de nya instrument som används för att få en mer levande demokrati i Sveriges kommuner. Metod kommer från USA och används även i Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, berättar Sveriges kommuner och landstings hemsida. En tanke är att medborgare som har svårt att hinna gå på möten ska kunna lämna synpunkter i aktuella frågor hemma vid sin egen dator. Två vinster finns inom räckhåll: Fler människor blir delaktiga i politiken och de folkvalda får ett bättre underlag för sina beslut.
Intresset för medborgarpanelen i Kinda var till en början stort. Under första året 2009 anslöt sig ett hundratal kommuninvånare och i år har panelen vuxit ytterligare. Deltagarna besvarar frågor från politiker och tjänstemän via e-post eller SMS.
Men i somras syntes tecken på missnöje. En kommunpolitiker, Åke Almqvist (M) var kritisk till att panelen tagit ställning i frågan om att höja kommunalskatten (60 procent var för en höjning). "Panelen är inte ett substitut för de folkvalda", menar Almqvist, som tycker att frågan "vilken är ditt smultronställe i Kinda" är ett lämpligare diskussionsämne för panelen. Flera av deltagarna var besvikna. Vad är det för mening att vara med om vi bara får okontroversiella frågor? För att kunna kontrollera vilka frågor panelen diskuterar ska kommunstyrelsens arbetsutskott fortsättningsvis godkänna dem i förväg. Det har fått centerpartisten Pia Tingvall, som är en av initiativtagarna till panelen, att reagera. "Har de gett oss delegation ska de inte behöva titta på frågorna själva också" (Corren 18/6).
Förvirringen kring medborgarpanelen i Kinda illustrerar ett demokratiskt dilemma. Vår representativa demokrati bygger på att vi utser representanter i allmänna val. Det är politikerna som bär ansvaret för besluten. Men om politikerna menar allvar med att medborgarna ska kunna påverka politiken mellan valen och känna delaktighet i fattade beslut måste de också vara beredda att delegera en del av ansvaret. Annars är det för att använda Rimforsabon Thomas Franssons ord "bättre att klippa gräs" än att vara med i en medborgarpanel (Corren 18/6).
Internet är ett utmärkt redskap för medborgardialog. Diskussionen som resulterade i beslutet om en folkomröstning om villa Björksund i Rimforsa växte till en veritabel opinionsstorm på Facebook. Tyvärr är folkomröstningsbeslutet ett närmast övertydligt exempel på hur politiker använder direktdemokratiska instrument för att själva slippa ta ansvar. Medborgarpanelen får inte bli ytterligare ett sådant exempel. Det är oerhört viktigt att politikerna i Kinda tar vara på det engagemang som uppenbarligen finns i kommunen utan att för den skull avsäga sig det ansvar de har som folkvalda representanter.