När Publicistklubbens Östra krets träffades i Stadsmuseet i Norrköping i onsdags kom mötet att till stor del handla om utrikesminister Laila Freivalds. Detta trots att rubriken var "Samtal i tsunamins spår". I panelen, som leddes av Folkbladets Widar Andersson, satt Afton- bladets kolumnist Yrsa Stenius, Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Abrahamsson och jag.
Vi tog avstamp i de etiska frågor som varje journalist har anledning att fundera över. Om vi tror att 100 000 människor har dött i Asien, hur kan Correns viktigaste nyhet vara att två personer från Kisa saknas? Det är en viktig fråga. Ändå trängdes den gång på gång undan av Laila Freivalds. Utrikes- ministerns agerande engagerade såväl panel som publik. Yrsa Stenius ansåg att medierna attackerat Freivalds på ett helt oproportionerligt sätt. Maria Abrahamsson menade att utrikesministern har sig själv att skylla när hon klantar sig och dessutom uppträder kyligt och utan medkänsla.
Nog är Laila Freivalds värd kritik, hård kritik. Frågan är om vi kan ha en utrikesminister som behöver en tsunami för att få reda på vad Phuket är. Å andra sidan har det i kritiken av henne och Göran Persson funnits en annan, olustig underton, en längtan att dänga till regeringen av principskäl, inte för det som faktiskt skedde under mellandagarna. Kritik på goda grunder kan vara hur hård som helst. Valtaktiskt råskäll är bara tröttande.
För övrigt anser jag att det är rimligt att två saknade i Kisa -- under de förvirrade dagarna omedelbart efter katastrofen -- är den viktigaste nyheten i Corren. Förutsättningen är att den lokala vinkeln inte tränger ut den globala.
En läsare som är bekymrad för utrikesmaterialet i Corren är Christina Önfelt i Linköping. I veckan skrev hon ett brev till tidningen och klagade på utrymmet vi ger världen. Mitt svar är att det kommer att växla. Stora händelser kommer att få stort utrymme även i fortsättningen. Som tsunamin. Vi värnar kvaliteten på omvärlds- bevakningen till exempel genom våra egna utlandskrönikörer i Washington, Moskva, Amman och Shanghai och genom att låta Ut- rikespolitiska institutets experter analysera aktuella frågor varje fredag. Samtidigt som vi stärker tidningens lokala bevakning. För det är en av morgontidningens verkliga kvaliteter, att Kisa och Khao Lak ligger sida vid sida.