Klimatpolitiken får inte förvärra krisen

Lastbilarna är en miljöbov men också navet i industrin och näringslivet. I kristider gynnas ingen av att allt för stort ansvar läggs på lastbilarna och transportsektorn.

Lastbilarna är en miljöbov men också navet i industrin och näringslivet. I kristider gynnas ingen av att allt för stort ansvar läggs på lastbilarna och transportsektorn.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-03-11 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

* Nya miljöbilar slipper fordonsskatt under de första fem åren.

* Fordonsskatten koldioxidrelateras. För varje gram koldioxid som släpps ut utöver 120 gram per kilometer höjs skatten med fem kronor.

* Energiskatten på diesel höjs i två steg med totalt 40 öre per liter.

Det är några av förslagen i regeringens kommande klimatproposition som presenterades på DN Debatt i går.

Trots flera års intensiv klimatdebatt i Sverige fortsätter bilkörningen och vägtransporterna att öka. Bara i Östergötland ökade bilkörningen med 16 procent mellan 1998 och 2008. Liksom på många andra håll står biltrafiken för de största koldioxidutsläppen i länet.

Därtill har Sverige en av de äldsta fordonsparkerna i Europa. Förra året var inte ens tre av 100 fordon miljöbilar.

Samtidigt som koldioxidutsläppen från andra samhällsektorer minskar ökar utsläppen från transportsektorn. Vägtransporterna står i dag för 45 procent av de totala svenska utsläppen. Det motsvarar 30 miljoner ton koldioxid om året.

Regeringens förslag att befria nya miljöbilar från fordonsskatt under de fem första åren är givetvis tänkt att locka fler till att köpa miljöbilar och på så sätt förnya och klimatanpassa vår fordonspark. Samma syfte har den höjda skatten på bilar som släpper ut mer koldioxid än 120 gram per kilometer. Det är utmärkt.

Utmärkt är också att transportsektorn får dra ett tyngre ekonomiskt lass i och med att skatten på diesel höjs. Om vi menar allvar med ambitionen att Sverige ska ta ledningen i klimatarbetet måste utsläppen från bilar och lastbilar minska.

Problemet med ekonomiska styrmedel som dem regeringen nu föreslår är att det är svårt att förutse effekterna.

Kommer fler att köpa miljöbilar med den nya premien? Kommer de som har köpt dieselbilar av miljöskäl att återgå till vanliga bensinbilar? Kommer transporterna att minska? Priset på bränsle är ju inte det enda som styr volymen på vägtransporterna. Det gör till exempel också priserna på lagerhållning och det eftersatta svenska järnvägsnätet, som förhindrar att en större andel av transporterna går på räls. Dessutom har regeringen redan öppnat för kompensation till den tunga trafiken i form av sänkt fordonsskatt.

Kritiken mot regeringens förslag handlade under gårdagen om att den gör för lite och för sent eftersom flera av förändringarna inte kommer att börja gälla förrän om två år.

Men regeringen vill ge svenskarna tid att ställa om.

Att köpa en bil är för de allra flesta en stor investering och inte något man gör i en handvändning, speciellt inte under en finanskris när det är svårt att få lån. I kristider är det inte heller läge att vältra över allt för stort ansvar på transportsektorn, som ju är ett nav i industrin och näringslivet. Utan väl fungerande transporter riskerar krisen att förvärras ytterligare. Och det är ingen betjänt av - allra minst klimatet.

En aktiv och framgångsrik klimatpolitik förutsätter tillväxt. Klimatregler som förhindrar tillväxt är därför kontraproduktiva.

Läs mer om