Kommunal blundar för verkligheten

Kommunals ordförande Ylva Thörn stämde i förra veckan in i klagosången mot de nya reglerna i sjukförsäkringen.

Att s numera är inne på samma linje som den borgerliga regeringen väljer Ylva Thörn att blunda för. Bild: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Att s numera är inne på samma linje som den borgerliga regeringen väljer Ylva Thörn att blunda för. Bild: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-10-27 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kommunals ordförande Ylva Thörn stämde i förra veckan in i klagosången mot de nya reglerna i sjukförsäkringen.

På DN Debatt (23/10) redogjorde hon för en undersökning som Kommunal har gjort bland 2 302 medlemmar. Resultatet visar, enligt Thörn, en tydlig och allvarlig trend där "arbetsgivare rensar bort" långtidssjukskrivna. Och att det finns en koppling mellan det som sker på arbetsplatserna och den nya politiska retoriken - som enbart handlar om krav och press på sjukskrivna. Att sjukskrivna också har rättigheter framkommer aldrig, enligt Thörn.

Men några siffror på hur många långtidssjukskrivna som har sagts upp presenteras inte. Nej, slutsatsen att uppsägningar blir allt vanligare baseras på att 27 procent av de tillfrågade upplever att fler långtidssjukskrivna sägs upp i dag jämfört med för två år sedan. På samma sätt drar Kommunal slutsatsen att arbetsgivarnas attityd mot långtidssjukskrivna har hårdnat. Eftersom 37 procent av de tillfrågade tycker det så är det så.

Andra slutsatser i rapporten är att Försäkringskassans attityd också har hårdnat under de senaste två åren och att långtidssjukskrivna får för lite stöd och rehabilitering.

Allt är förstås den borgerliga regeringens och de nya sjukförsäkringsreglernas fel. Och "desto mer motbjudande" är det för att "många av de långtidssjukskrivna har en ohälsa som har sitt ursprung på jobbet." Bland de tillfrågade i Kommunals rapport anser nämligen två av tre att arbetsmiljön påverkar hälsan negativt.

Men om en person blir långtidssjukskriven av skäl som har med jobbet att göra - stress, konflikter eller skador - är det bästa då att alltid och till varje pris se till att personen blir kvar på samma jobb? Nej, många skulle sannolikt må bättre av att pröva något annat.

Det stora problemet för Kommunals medlemmar är att majoriteten jobbar inom offentlig sektor och att det där råder mer eller mindre monopol på arbetsgivarsidan. Det är svårare för en långtidssjukskriven som jobbar inom kommun eller landsting att byta arbetsgivare eller arbetsuppgifter. Därför är det ingen slump att sjukfrånvaron bland Kommunals kvinnliga medlemmar är tre gånger större jämfört med andra anställda.

I DN efterlyser Thörn möjligheter till utbildning och omställning för dem som behöver det. Och just möjligheter till omställning till andra arbetsuppgifter är det som de nya sjukförsäkringsreglerna har gett. Sedan 1 juli i år prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 sjukdagar. Det har blivit lättare för sjukskrivna att få tjänstledigt för att pröva ett annat jobb. Ambitionen är en rehabiliteringskedja som leder sjukskrivna tillbaka till arbetslivet så fort som möjligt - i stället för passivisering, som ju var den förra s-regeringens signum.

Men Ylva Thörn väljer ändå att attackera regeringen. Att s numera är inne på samma linje som de borgerliga väljer hon dessutom att blunda för. Och för det får Kommunals medlemmar betala priset om och när de blir sjukskrivna.

Läs mer om