I takt med att intresset för miljöfrågor ökat har frågor om långsiktighet och bevarande, småskalighet och närproducerat, fått allt större utrymme i debatten. Intresset för familjefrågor tycks också ha ökat vilket märks på tidningarnas familjesidor och det ökade utbudet av föräldrarelaterade publikationer.
Trots att allt fler svenskar har konservativa grundvärderingar har allianspartierna illa förvaltat denna strömning. Man har anslutit sig till den socialliberala mittenideologi som utformats kring den stenhårda kampen om de för valresultaten så omistliga mittenväljarna.
Folkpartiet har visserligen som inget annat parti lyft fram behovet av att återupprätta skolans roll som kunskapsförmedlare, något som tilltalar konservativa bildningsvärnare. Också partiets omsvängning i försvarsfrågan vädjar till en konservativ opinion som inte gör lika rosenskimrande omvärldsanalyser som övriga riksdagspartier (men väl som våra grannländer).
Det parti som har bäst förutsättningar att fånga upp den konservativa opinionen tycks dock vara kristdemokraterna. Partiet har tangerat ideologin länge i sin familjepolitik, men står just nu inför ett vägval. En ny rörelse har vuxit fram, främst inom ungdomsförbundet men också inom partiet. Den kallar sig FFFF efter de frågor man anser att partiet bör prioritera - frihet, familj, flit och företagsamhet - och driver en tydligt konservativ linje.
Företrädarna vill profilera KD som ett konservativt högerparti och därmed locka väljare från övriga borgerliga. Men man vill också driva frågor som tilltalar en bredare allmänhet, det verklighetens folk som Göran Hägglund talat om, på båda sidor om blockgränsen. De väljare som inte gillar kvotering eller att förskolan utgör ett genuspolitiskt projekt, som vill ha ordning och reda i klassrummen och själva bestämma över sin föräldraledighet.
KD står inför stora utmaningar. Dels handlar det om att tvätta bort den stämpel av religiös fundamentalism som meningsmotståndare gett dem, syftande på partiets rötter i frikyrkorörelsen, och förstaledet krist- i partinamnet. Dels handlar det om att lyckas föra fram dem konservativa ideologin som ett trovärdigt alternativ.
Det blir inte lätt i ett Sverige där konservativ blivit stämpeln på allt det konsensualistiska moderna Sverige inte stod för. Lyckas Kristdemokraterna har de möjlighet att vinna väljare. Det finns ett tomrum till höger i Svensk politik, men det är trångt i mitten. Lyckas KD med omställningen till ett modernt konservativt parti kan de komma att spela en framträdande roll inom borgerligheten och svensk politik i allmänhet.