Konsten att förmedla

Arbetsförmedlingen måste vinna tillbaka företagens förtroende.

Mikael Sjöberg har en gedigen uppgift framför sig.

Mikael Sjöberg har en gedigen uppgift framför sig.

Foto: PER LARSSON / TT

Linköping2014-03-03 03:27
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I förra veckan utsågs Mikael Sjöberg till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen efter den offentligt utskällda Angeles Bermudez Svankvist. Sjöberg påbörjar visserligen inte sin tjänst förrän den 17 mars, men så snart hans namn presenterats kopplas han nu samman med myndigheten och allt som sker inom den. Arbetsförmedlingen har haft sällsynt lågt förtroende de senaste åren, och den senaste tiden har saker inträffat som knappast kan ha hjälpt.

Den 17 februari skrev Josefine Wahlberg, grundare av Jiddr som är en samtalsapp för ungdomar, ett uppmärksammat blogginlägg. Jiddr behövde utöka sin personalstyrka med en ung person och vände sig till Arbetsförmedlingen i Tyresö. Kraven var låga: ”datorvana och att man kan komma i tid”. Alltså torde det inte, med den höga ungdomsarbetslöshet som råder, ha varit något större problem att finna kandidater till jobbet. Efter en månad hade Josefine Wahlberg inte fått något svar från Arbetsförmedlingen, så hon skrev igen, ringde, och skickade ytterligare ett mejl. Inget svar. På sex veckor lyckades myndigheten ”ordna fram exakt noll sökande”. Efter ännu några misslyckade försök kontaktade Josefine Wahlberg Arbetsförmedlingen i Stockholm. Det var fem månader sedan. ”Jag har fortfarande inte hört ett ljud”.

En dryg vecka senare blev det kaos utanför Arbetsförmedlingen i Stockholm city. 60 000 arbetssökande hade kallats till samma rekryteringsträff med företagare. Antagligen ska det ha handlat om en miss i mejlutskicket. Dagen därpå uppdagades att Arbetsförmedlingen i Arlöv i flera år har fuskat med statistiken så att det skulle se ut som att arbetslösa fått jobb, fast de inte fått det. Arbetslösa ska även ha fått felaktiga besked om att de fått en anställning. Flera arbetsförmedlare vittnar om att fifflet ska ha pågått upp till högsta nivå i nästan tio års tid. Marknadschefen för myndigheten i Skåne skriver dock i ett pressmeddelande att de kontrollerat saken och inte funnit belägg för något systematiskt fel.

Samtidigt som arbetsbelastningen för de enskilda handläggarna på Arbetsförmedlingen sägs ha ökat, väljer fler och fler arbetsgivare att inte vända sig till Arbetsförmedlingen för att rekrytera. Har fler haft erfarenheter likt Josefine Wahlbergs, är det inte så förvånande. Hennes historia förskräcker. Myndigheten skapar själv inga jobb, det är företagen som gör. Att de arbetslösa inte har förtroende för den institution som ska hjälpa dem tillbaka till arbetslivet, är illa nog. De har dessvärre inget val. För att få abetslöshetsersättning måste de lägga sitt öde (även om de förstås även kan och bör söka jobb på egen hand) i Arbetsförmedlingens händer. När det kommer till företagarna kan deras förlorade förtroende innebära att ännu fler inte anmäler lediga tjänster till förmedlingen. Den utvecklingen vore förödande för Arbetsförmedlingen.

I början på februari tillsatte regeringen en bred översyn av Arbetsförmedlingens arbete. I mitten på mars börjar den nye generaldirektören. Prio ett för såväl utredningen som Mikael Sjöberg bör vara att försöka återställa förtroendet.

Läs mer om