Corren uppmärksammade förra veckan hur möjligheterna att välja bort matte och naturämnen begränsar valfriheten när elever från gymnasiets naturprogram ska söka till högskolan (28/8).
Men vissa högskolor - bland annat Linköpings universitet - möter glatt studenternas försämrade förkunskaper genom att sänka förkunskapskraven. Miljövetenskapliga programmet vid LiU kräver ingen särskild behörighet, medan motsvarande utbildningar i Lund och Göteborg kräver godkända gymnasiebetyg i matte D, fysik B, kemi B och biologi B (DN 1/9).
Det är feltänkt av LiU. Att studenter ägnar högskolestudier åt att tillägna sig kunskaper som de borde ha fått på gymnasiet är resursslöseri. Tekniska och naturvetenskapliga basår är en annan femma - de är tydligt menade som en andra chans för den som valde fel på gymnasiet, och låtsas inte vara något annat än gymnasiestudier på högskolan.
Men framförallt gör LiU studenterna en björntjänst. Miljövetarutbildningarna i Lund och Göteborg som ställer högre förkunskapskrav får sannolikt bättre rykte bland arbetsgivare. Studenter från LiU riskerar att hamna i ett B-lag som får svårare att konkurrera om jobben. Kortsiktigheten straffar i längden studenterna.