SVERIGE HAKAR på den uppgörelse som ledarna för euroländerna nådde i helgen. Statsminister Reinfeldt signalerar för åtgärder som skapar förutsättningar för finansiell stabilitet. Att statsministern öppnar för dialog med den politiska oppositionen är välkommet. Krisens djup och omfattning kräver extraordinära insatser, och så länge den turbulenta osäkerheten består, måste politikerna ha handlingsberedskap för omfattande insatser, inklusive nationalisering, i syfte att säkerställa banksystemet.
PÅ ANDRA SIDAN den akuta finansiella krisen är tid att aktualisera frågan om en "universell" ekonomisk ordning. Finansmarknadens kollaps symboliserar den definitiva kraschen för den rigida, oreglerade marknadsfundamentalismen. Ända sedan 1980-talet har nyliberalt anfäktade politiker och debattörer haft tolkningsföreträde på begreppet globalisering. Den som kritiserat och ifrågasatt de avreglerade marknadernas funktionssätt, mikroekonomiska konsekvenser m m har stämplats som stalinist eller protektionist. I dag går ledande liberala ekonomer och insiktsfulla industrialister i spetsen och efterfrågar ett alternativ till den marknadsekonomi som ensidigt premierar kortsiktig profit.
DET SOM SKER i Europa är nödvändigt. I det längre perspektivet krävs strukturella, systemkritiskt förankrade förändringar. Normpolitiken innebär politikens reträtt inför den oreglerade kapitalismen. När den senare havererar har den förra spelat ut sin roll.