Min kollega Niclas Ericsson har skrivit två Eftertänkt om att alltfler unga tror på konspirationsteorier (9 och 30/11). I den senaste nämnde han flumskolan, där det är viktigare att bilda sig en egen uppfattning än att den är rätt. Jag tror att hela förklaringen ligger där.
Skolutvecklingen i Sverige har de senaste decennierna byggt på ett katastrofalt tankefel: Att faktakunskaper och kritiskt tänkande står i konflikt med varandra. Politiker, skolforskare och debattörer har varit helt eniga om att det nya kunskapssamhället kräver ett nytt slags utbildning, där eleverna ifrågasätter auktoriteter och tänker kritiskt. Lika eniga har de varit om att metoden för att nå dit är att förkasta den gamla pluggskolan.
Svartmålningen av gamla tiders utbildning har varit total. Nedsättande ord som "korvstoppning" och "utantillrabblande" har toppats med favoritexemplet hur elever förr i tiden tvingades lära sig psalmverser utantill.
Men bara för att psalmverserna var onödiga ska man inte förkasta resten av kunskapsstoffet som elever förr fick lära sig. Tyvärr har svartmålningen av faktapluggande gjort att många elever inte får några ämneskunskaper alls av skolan, utan lämnas att själva "söka sin egen kunskap" och utveckla sitt "kritiska tänkande".
För att tänka kritiskt måste man dock ha faktakunskaper. Jag hävdar till och med att ju mer faktakunskaper man har inom ett område, desto mer kritisk kan man vara.
Problemet med en skola som inte ger faktakunskaper och som samtidigt premierar ett kritiskt förhållningssätt är att den lämnar eleverna på ett småbarnsstadium. Det är charmigt när fyraåringen ifrågasätter allt ("varför då"-åldern) men det är inte charmigt när 25-åringen tror på förintelseförnekare för att "etablissemanget vill bara lura oss".
De senaste åren har dock Jan Björklund slagits för att återupprätta ämneskunskaperna i skolan. Det har gjort honom populär, och S gör allt för att tvätta av sig flumskolestämpeln.
Men när Erik Nilsson, tidigare S-skolborgarråd i Stockholm, skriver i senaste Arena om hur S kunskapssyn skiljer sig från Björklunds, förkastar han "kunskapen att repetera det andra redan sagt". I stället ska vi bli "bäst i världen på att tänka själva, att kritiskt ifrågasätta auktoriteter".
S tror alltså fortfarande att faktakunskaper är ett hinder för kritiskt tänkande, och de har sällskap av Piratpartiet. Varför lära sig fakta när man kan slå upp det på Google och Wikipedia, undrar PP, och lyfter i stället fram "kritiskt och eget tänkande".
Kritiskt tänkande förutsätter faktakunskaper. Skolan ska ge eleverna båda delarna. När skolan bara uppmuntrar kritiskt tänkande och att ifrågasätta auktoriteter, utan att ge faktakunskaper, är det inte bara ett svek mot kunskapshungriga barn utan farligt för samhället. Resultatet blir nämligen en obildad massa som kommer att tro på varenda konspirationsteori och Jimmie Åkesson de stöter på, eftersom ifrågasättande av etablissemanget var det enda de lärde sig i skolan.