Kvaliteten måste få styra

Carema care håller på att bli synonymt med dålig kvalitet. Det slår mot all omsorg som drivs i privat regi.

Regeringen höll i går pressträff om privata intressen i välfärden med anledning av vanvården inom Carema cares äldreomsorg. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Regeringen höll i går pressträff om privata intressen i välfärden med anledning av vanvården inom Carema cares äldreomsorg. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2011-11-15 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vårdföretaget Carema cares ägare har fått ut feta bonusar, men hos vårdtagare, anhöriga och ja, hela svenska folket står bolaget inte högt i kurs. Skandalen som rullats upp i Stockholm är inte den första som Carema står ansvarig för. Socialstyrelsen arbetar med över 150 tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema.

Men det var den bristfälliga vården som uppdagats under förra veckan som ledde till att regeringen i går samlade till presskonferens för att tala om vilka åtgärder den tänker sätta in för att förbättra situationen på landets äldreboenden.

Bland annat ska Socialstyrelsen utreda om det finns kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig vård. Det är ingen lätt jämförelse, men äldreminister Maria Larsson (KD) vill gå till botten med alla spekulationer kring detta. Det är utmärkt. Carema cares vanvård drabbar hela den privata äldreomsorgen och leder därmed debatten fel.

Det är inte vem som utför omsorgen som är viktigast, utan till vilken kvalitet. Kvaliteten måste tillåtas styra när vårdtagare och kommuner väljer utförare. Situationen har dock utnyttjats av Vänsterpartiet, som vill förbjuda alla former av privata initiativ inom den här sektorn, och Socialdemokraterna, som börjat svaja i frågan och diskuterar eventuella vinststopp.

Det är galet resonerat. Om kvaliteten brister, och vårdtagare och personal mår dåligt, spelar det ingen roll hur litet eller mycket vårdbolaget tar ut i vinst. Vinst kan vara en utmärkt drivkraft för att skapa en eftertraktad vård. Poängen med privata utförare var att öka valmöjligheterna för både de gamla och personalen. Att ta bort eller minska den möjligheten är inte rätt väg att gå.

De stora vårdbolagens vinster sticker i ögonen - förstås. Om kvaliteten på omsorgen var prickfri vore saken en annan, men fallen som uppdagats gör pengahögarna motbjudande. Vid gårdagens pressträff annonserade därför finansminister Anders Borg (M) två kommande lagändringar: En stopplagstiftning som ska hindra bolagens förmånliga ränteavdrag och en skatteflyktslagstiftning som ska förhindra att vinsterna på skattefinansierad verksamhet förs ut ur Sverige.

Även justitieminister Beatrice Ask (M) deltog vid pressträffen. Hennes bidrag var en utredning om meddelarskydd för personal som larmar om missförhållanden inom privat sektor. Dagens skydd är knutet till offentlighetsprincipen och därför inte direkt överförbar till den privata sektorn. Det är en välkommen utredning.

Ökad insyn, bättre kontroller och utökat lagstöd är viktiga åtgärder. Allt syftar till att de som arbetar inom vård och omsorg ska kunna utföra sitt jobb med respekt för varje vårdtagares individuella behov. Här finns många brister att rätta till - och det gäller inte bara inom den privata vården. Vi glömmer till exempel inte haveriet på Hagaborg i Norrköping. Ingen ifrågasatte då den kommunala omsorgens existens. Därför borde inte Carema cares vanvård leda till att all privat omsorg misstänkliggörs.

Läs mer om